I dalje gori u Ričicama, Vinjanima Donjim i kod Muća

26.03.2022.

08:06

Autor: Hina/HRT/I.B.

Kanader gasi požar

Kanader gasi požar

Foto: - / Shutterstock

Čak 356 hektara guste borove i hrastove šume izgorjelo je u požarima koji posljednjih sedam dana gore na dva mjesta u Imotskoj krajini i kod Trilja i još uvijek su aktivni, doznaje se u županijskom Vatrogasno-operativnom centru Split.

U požaru koji je još prije sedam dana buknuo u Vinjanima Donjim kod Imotskog do sada je opožareno 106 hektara guste borove i nešto hrastove šume. Taj je požar lokaliziran u utorak, no još uvijek nije ugašen. Vatrogasci su na terenu i nadgledaju požarište.

U četvrtak je planulo u Rožama-Varvodićima nedaleko Trilja i to na nepristupačnom terenu. Jučer je u gašenju pomagao i kanader. Požar je i dalje aktivan, a do sada je izgorjelo 200 hektara trave i hrastove šume. Vatrogasci su i dalje na terenu.

Nešto manje opožarene površine, oko 50 hektara guste borove šume, izgorjelo je u Ričicama, u Imotskoj krajini gdje je jučer požar uz zemaljske snage gasio i helikopter, te kanader. S vatrom se borilo 30 vatrogasaca s 11 vozila, te su tijekom noći požarište osiguravali lokalni vatrogasci. Gašenje se nastavlja i danas.

- Požar je i dalje aktivan, na graničnoj crti, na graničnom području, u gustoj borovoj šumi. Radi se o nepristupačnom terenu i zatraženo je jutros djelovanje zračnih snaga. Ljudstvo se do požara teško može probiti, a tehnika nikako. Jutros mijenjamo snage, dovest ćemo sviježe snage kojemogu raditi na toj visini. Trenutno gori oko 30 ha guste borove šume, a niskog raslinja i hrastove šume je izgoreno oko 40, 50 ha, istaknuo je zapovjednik imotske Javne vatrogasne postrojbe, Stipe Zec.

Osim tih većih požara županijski su vatrogasci gasili i brojne druge manje požare među kojima su i oni u Dicmu i u Suhaču kod Sinja, u Vrsinama kod Marine nedaleko Trogira, u Prugovu, te na Klisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!