Pozitivna i ravnateljica samostanskog dječjeg vrtića u Đakovu

24.06.2020.

11:57

Autor: HRT/Radio Osijek

default error photo
U samostanu u Đakovu na koronavirus pozitivne su još tri časne sestre, a večeras je potvrđeno da je pozitivna i ravnateljica samostanskog dječjeg vrtića.
U posljednja 24 sata u laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ukupno je obrađeno 148 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Među njima su tri časne sestre iz Đakova i jedna osoba iz Osijeka, a večeras je potvrđeno da je pozitivna i ravnateljica samostanskog dječjeg vrtića.

- Epidemija koronavirusa - najnovije vijesti

Priopćeno je to iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Epidemiolozi su zatim odredili samoizolaciju za osobe koje su bile u kontaktu s novooboljelima, pa je trenutačno pod tom mjerom na području županije ukupno 255 osoba.

Na području županije trenutačno je 27 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 13 časnih sestara iz Đakova. Sedam oboljelih osoba je hospitalizirano u KBC-u Osijek (pet časnih sestara iz Đakova i dvije osobe iz Osijeka), no nitko nije životno ugrožen. Ostali oboljeli liječe se kod kuće.

Testirano je i 12 bogoslova i osam svećenika koji su bili u kontaktu s časnim sestrama. Utvrđeno je zatim da nisu pozitivni na koronavirus.

Policija je jučer obavila 18 samoinicijativnih provjera poštovanja mjere samoizolacije te u jednom slučaju u Osijeku utvrdila kršenje te mjere. Dojava građana o kršenju samoizolacije nije bilo.

Članovi Stožera civilne zaštite danas su razmotrili situaciju na području Osječko-baranjske županije. Kako je rečeno, epidemiološka situacija je pod kontrolom i u Osijeku i u Đakovu. Epidemiološke službe uzele su obrise od svih kontakata pozitivnih na COVID-19, pa je u tijeku obrada oko 200 uzoraka.

Predstavnici KBC-a i Zavoda za javno zdravstvo jučer su obavili i dodatne provjere stanja u Đakovu te, kako je istaknuto na sjednici Stožera, izravno se uvjerili u odličnu organizaciju života te epidemiološko-higijensku situaciju u Samostanu milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Svi prostori su detaljno dezinficirani, a uvjeti za samoizolaciju u samostanu su dobri, s tim da među časnim sestrama ima i više medicinskih sestara koje su stručne u pružanju stalne medicinske skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!