Pranjković povukao svoj prijedlog kovanice eura

07.02.2022.

10:51

Autor: HRT

Stjepan Pranjković

Stjepan Pranjković

Foto: HRT / HTV

Nakon optužbi da je hrvatski dizajn za kunu na kovanici od jednog eura plagijat, autor motiva Stjepan Pranjković uputio je dopis Komisiji za novac HNB-a. Odlučio je povući prijedlog i odreći se svih prava iz natječaja. O njegovu dopisu Komisija će se očitovati na današnjoj sjednici. Podsjetimo, kuna na kovanici izgleda kao kuna s jedne od fotografija koje se lako mogu pronaći na internetu.

- Bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura, stoji u dopisu koji je Stjepan Pranjković uputio Komisiji za novac HNB-a.

- Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti, dodaje se u dopisu koji je objavila služba za odnose s javnošću HNB-a. 

Komisija za novac danas će održati sjednicu na kojoj će se, među ostalim, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izviještena, dodaje se u objavi iz HNB-a.

Ćorić situaciju nazvao blamažom  

Situaciju s kovanicom eura na kojoj se nalazi dizajn kune, koji je autor povukao nakon što se u medijima postavilo pitanje kršenja intelektualnog vlasništva, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak je nazvao blamažom, ustvrdivši da "čovjek jedino može biti žalostan" što se to dogodilo.

- Doživio sam je jednostavno kao jednu blamažu. Zapravo doista nije za vjerovati da bi netko, s fotografijom koju je preuzeo, sudjelovalo na takvom tipu natječaja u kojem se podržava kreativnost i originalnost ideje, rekao je Ćorić odgovarajući na upit novinara po izlasku sa sjednice GSV-a. Odbacivši konstataciju novinara da se to dogodilo jer se i amaterima omogućilo da sudjeluju u natječaju, ustvrdio je da se to dogodilo jer se jedan od prijavitelja na natječaj odlučio poslužiti stvarima kojima se nije trebao služiti.

Podsjetio je da Vlada RH s time nije imala nikakve veze odnosno da je natječaj za dizajn nacionalne strane kovanice eura provodio HNB. U tijelu koje je odlučivalo o odabiru dizajna kovanice bili su ljudi za koje je siguran da su radili u dobroj vjeri te da su išli za tim da onaj koji prinese svoj uradak na takvom natječaju neće trošiti vrijeme na to da neku fotografiju "na taj način uredi" i onda na kraju povuče iz natječaja, čime je, smatra Ćorić, "zapravo priznao da se to i dogodilo". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!