Ako se dokaže da je prerađeno tuđe autorsko djelo, Pranjkoviću kazna do 10 000 kuna

06.02.2022.

19:32

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ponovljen natječaj za eurokovanicu s motivom kune

Ponovljen natječaj za eurokovanicu s motivom kune

Foto: HTV / HRT

Od svih pobjedničkih rješenja za dizajn eurokovanica, predstavljenih prije dva dana, u središte je pozornosti dospio dizajn kune za naličje eurokovanice od jednog eura. Kuna na kovanici izgleda kao kuna s jedne od fotografija koje se lako mogu pronaći na internetu. Hrvatska narodna banka provjerava i konzultira se s pravnim stručnjacima, oglasila se i Vlada, kao i autor fotografije na internetu.

Umjesto hrvatske, na poleđini buduće kovanice od 1 eura mogla bi stajati kuna iz Škotske. Otkrili su to korisnici Twittera, nakon što je Vlada predstavila pobjednički rad Stjepana Pranjkovića

- Ono, razmišljao sam da će netko u Grčkoj plaćati s kovanicama s kojima smo mi dizajnirali. Stvarno nadrealan osjećaj, rekao je Stjepan Pranjković. 

Pranjkovićeva kuna gotovo je identična onoj na fotografiji s internetske stranice Škota Iaina H. Leacha. Profesionalni fotograf tvrdi kako ga za dopuštenje da se njegov rad iskoristi za poleđinu nove eurokovanice - nitko nije pitao.  

- Moje fotografije zaštićene su autorskim pravima i ne smiju se upotrebljavati bez mog dopuštenja. Nisam primio službeni zahtjev za korištenje. Nisam dobio naknadu ili novčanu nagradu za korištenje moje fotografije, kaže Leach. 

Stjepan Pranjković za komentar je nedostupan. No znakovito je da je na Facebooku nedavno javno tražio savjet kako preuzeti i obraditi fotografiju. 

- Dizajniram neke kovanice i trebaju mi svjetlosni efekti kako bih dobio metalni izgled fotografije. 

Kao pobjednik natječaja, trebao je od HNB-a dobiti nagradu od 70 tisuća kuna. No sad mu, ako se dokaže da je preradio tuđe autorsko djelo, prijeti kazna do 10 tisuća kuna. Zbog svega pravni stručnjaci smatraju da HNB treba odustati od Pranjkovićeva dizajna. 

- Vi ne znate kad bi autor ove sporne fotografije mogao podnijeti tužbu ili ovu mjeru za zabranu korištenja, u kojem slučaju, ako sud donese odluku, možete doći u situaciju da morate povući sve kovanice s tržišta, kaže prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta. 

Iz Vlade poručuju da su svi natjecatelji morali potpisati izjavu da su vlasnici autorskih prava. No odvjetnik Hraste upozorava da taj potpis nije dovoljan za potpunu pravnu zaštitu. 

- To što je osoba koja je dobila natječaj potpisala izjavu da je riješila autorska prava, ne oslobađa odgovornosti ni nju ni naručitelja ako je do povrede došlo, ističe Silvije Hraste

Cijeli postupak biranja najboljeg dizajna nove eurokovanice vodio je HNB. 

- Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune, navode u priopćenju iz HNB-a. 

No jedna od članica komisije, predstavnica Hrvatskog dizajnerskog društva, smatra kako ovog incidenta ne bi bilo da je postupak profesionalno proveden. Nedopustivo je da se od natjecatelja traži samo list papira A4 s bilo kako nacrtanom kovanicom. 

- Nisu uvažili moj apel da se organizira barem jedna sjednica na kojoj će se svi radovi staviti na stol i prodiskutirati uži izbor jer se ne može dozvoliti da Komisija za novac odlučuje o nagradama na taj - sasvim pogrešan - način, kaže Ira Payer iz Hrvatskog društva dizajnera. 

Takvo je stajalište i autora popularnih kockica, koji se i sam natjecao. 

- Natječaj je proveden amaterski. Po mojem mišljenju natječaj je trebao ići preko ministarstva kulture jer je to projekt tog tipa, a ne preko HNB-a, kaže dizajner Boris Ljubičić

Motiv kune na poleđini eura odabran je kao simbol hrvatske novčarske tradicije iz 13 stoljeća. No zbog mogućeg plagiranja ta je tradicija u ovoj priči sada potisnuta u drugi plan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!