18:17 / 14.03.2022.

Autor: HRT/V.G.

Plenković: Točno je što je rekao Banožić, na letjelici je bio eksploziv

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Predsjednik HDZ i premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

- Zadovoljni smo što smo u Saboru osvojili povjerenje parlamentarne većine za imenovanje novog ministra graditeljstva koji ima jasnu zadaću da ubrza sve procese koji su vezani za obnovu Zagreba i Banovine, rekao je.

Podsjetio je da je Vlada u srijedu donijela paket mjera koje će ublažiti rast cijena energenata za građane i gospodarstvo. Riječ je o paketu vrijednom 5 milijardi kuna.

Na sjednici su razgovarali i o ruskoj invaziji na Ukrajinu te posljedicama koje ona nosi za Ukrajince, ali i Hrvatsku.

- Što se tiče posljedica, prva je da je došlo do velike izbjegličke krize koja će nedvojbeno rasti. 2,8 milijuna Ukrajinca je napustilo svoju zemlju, većina njih je u susjednim zemljama, članicama EU-a. Do danas je ukupno 6300 Ukrajinaca u protekla dva tjedna došlo u Hrvatsku. Mi smo održali jutros sastanak i sagledali sve aspekte u vezi prihvata izbjeglica, mogućnosti da se uključe na tržište rada, u vezi zdravstvene zaštite, uključivanja djece u obrazovne ustanove.

Razgovarali su također o padu vojnog drona u četvrtak navečer.

- Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima koja zajedno provode izvide i istragu o tome što se dogodilo. Dobili smo prve informacije o kakvoj se vrsti vojnog drona radi. Kako bismo informirali javnost želim reći - da, točno je ovo što je kazao ministar Banožić, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se točno koja. Sve što smo čuli u eteru, što su brojni stručnjaci do sada objavljivali je krivo. Ono što je točno jest da je na njoj bilo eksploziva. Dobro je da se nije dogodila nikakva teža posljedica, da nije bilo žrtava. Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg tijeka istrage želimo utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj, je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla.

- Mi ćemo o tome nastaviti intenzivno komunicirati u okviru NATO-a, o tome razgovaramo s partnerima unutar EU-a. U srijedu ću posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj te pokušati prikupiti dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj.

- Danas smo razgovarali s vojnim vrhom o mogućnostima jačanja protuzračne obrane. Nakon što se ovo dogodilo, ja sam već u petak u Parizu razgovarao s Macronom i oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora. Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio hrvatsko nebo 12. ožujka, to će učiniti i sutra. Sutra ću ja posjetiti taj nosač aviona koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika, rekao je premijer.

- Razgovaramo i sa SAD-om da vidimo kako nam oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti, dodao je.

Premijer je rekao da su razgovarali o ekonomskim pitanjima, prije svega rastu cijena goriva.

- S obzirom na prosječnu razinu barela nafte prošloga tjedna, izgledno je da će doći do novog povećanja cijena goriva. Vjerujemo da bi se ta cijena već idućeg tjedna mogla spustiti. Gledat ćemo da ako dođe do većeg povećanja ponovno poduzmemo mjere koje će ublažiti udar na građane i gospodarstvo.

Plenković je, na novinarski upit, demantirao da je na mjestu pada bespilotne letjelice koja je pala u Zagrebu i na kojoj je bio eksploziv, šetao oko bombe.

- Ja sam odmah po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav vojske, policije i obavještajne zajednice i svih nadležnih službi, informirao se o tome što se dogodilo. Odlučili smo da sutradan ujutro rano odmah posjetimo mjesto gdje je pala ta letjelica sa punim uvjerenjem da idemo tamo sigurni i bez ikakvoga rizika za one koji su tamo bili, kazao je.

Dodao je i da bespilotna letjelica izvađena bez posljedica za bilo koga i da je bilo tko bio u riziku. Potvrdio je i da je prilikom pada te letjelice došlo do eksplozije.

Na pitanje je li sada vrijeme da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer je poručio kako za to treba pitati predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Naveo je da je Milanoviću poslao pismo 24. veljače kada je počela Ruska invazija na Ukrajinu, nakon sjednice Vlade i prije nego je otišao na izvanredni sastanak Europskog vijeća. Naveo je i kako, što se njega tiče, pozicija je i dalje jednaka. No, nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu drži i da imaju i novih točaka dnevnog reda kojih ne bi bilo loše raspraviti.

Nakon što je predsjednik Milanović jutros rekao da Hrvatska hitno mora više ulagati u sustav protuzračne obrane te pritom bajkama ocijenio da bi rješenje za protuzračnu obranu bio sustav Patriot, premijer je večeras istaknuo da nikada nije govorio o Patriotima.

- Čitao sam informacije na nekim portalima da sam negdje govorio o Patriotima. Uopće mi nije jasno kako takve dezinformacije kolaju u eteru. Nisam čuo ni sebe, niti bilo koga drugoga sa strane Vlade da je spomenuo bilo koji sustav uključivši i sustav Patriot, kazao je. Drži i kako je to sve skupa "ekstremno neozbiljno u okolnostima u kojima se nalazimo".

Što se tiče protuzračne obrane, predsjednik Vlade rekao je kako i tu ima prostora za dodatna ulaganja i akvizicije.

Izvijestio je da su danas o bespilotnoj letjelici koja je pala u Zagrebu razgovarali s vojnim vrhom o mogućnostima jačanja protuzračne obrane i poduzimanja drugih aktivnosti koji mogu osigurati, prije svega sigurnost Hrvatske. Poručio je i kako očekuje od Ministarstva obrane prijedloge za unaprjeđenje sustava protuzračne obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!