Plenković: Nije ugrožena opskrba ni gorivom niti hranom

14.03.2022.

20:47

Autor: V.G./Hina/HRT

 Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da u ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba ni gorivom niti hranom istaknuvši da će stati u obranu ekonomskog i socijalnog standarda građana, opskrbe i sigurnosti zemlje. 

U ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba gorivom (dizelom, benzinom ili plavim dizelom). Svega toga ima dovoljno. Što se tiče hrane ista je takva situacija, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na pitanje o mogućnosti restrikcija kakve postoje u pojedinim zemljama.

Poručio je i kako u ovom trenutku ne vidi nekakve poremećaje koji bi zahtijevali limitiranje nabave bilo kojeg proizvoda. Smatra i da se potrošači u ovim okolnostima trebaju ponašati što je moguće racionalnije i smirenije.

- Ukoliko mi temeljem indikatora koje budemo imali kao Vlada anticipiramo da do nečega može doći, to ćemo naravno pravovremeno kazati, rekao je.

Izvijestio je i kako ministrica poljoprivrede Marija Vučković razmišlja o tome da se daju dodatna sredstva koja bi išla u smjeru potpore poljoprivrednicima s obzirom na ove okolnosti. Sve drugo što bude trebalo činit će se i poduzimati, dodao je.

- Stat ćemo u obranu onoga što nam je najbitnije - ekonomski i socijalni standard građana, opskrba i sigurnost zemlje, istaknuo je.

Plenković je rekao i da je, s obzirom na prosječnu razinu cijena barela nafte prošloga tjedna, izgledno da će sutra doći do novog povećanja cijena benzina, dizela i plavog dizela. No, vjeruje kako bi s obzirom da je današnja cijena u usporedbi s prošlim tjednom niža, već bi se idućeg tjedna ta cijena ponovno trebala spustiti.

Najavio je i da će u razdoblju koje je pred nama gledati, ako dođe do većeg povećanja, ponovno poduzeti mjere koje će ublažiti udar na gospodarstvo i građane.

Upozorio je i da su posljedice ruske Ruske invazije na Ukrajinu do sada neslućenih razmjera te smo sada možda na početku puno veće krize nego što se vidi. Sve to zajedno, kazao je, dovodi i do rasta cijena energenata što posljedično dovodi i do rasta svih drugih troškova (cijena hrane i sl). Stoga je i Vladin paket pomoći, koji je usvojen prošlog tjedna, bio cjelovit, podsjetio je.

Plenković je najavio i da će, kako se kriza bude razvijala i imala višestruke posljedice, djelovati tako da se kroz nju prođe sa što manje posljedica.

- Ovo nije kriza u kojoj ćemo ostati netaknuti, upozorio je. Smatra i kako to zahtjeva veliku odgovornost i razumijevanje najšire javnosti za ono što se zbiva. Poručio je i da će poduzimati i nacionalne mjere, ali i tražiti europska rješenja kao što su tražili i u vrijeme covid krize. Nikada nisam govorio o Patriotima


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!