Plenković: Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti

28.02.2022.

18:04

Autor: V.G./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Rekao je da su se na sastanku osvrnuli na burne događaje proteklih dana.

- Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je DZS objavio podatke da je Hrvatska u 2021. imala rast BDP-a od 10,4 posto, što smatramo sjajnim signalom oporavka hrvatskog gospodarstva, agilnosti poduzetnika i vrlo snažnih mjera koje je Vlada poduzimala u vrijeme pandemije. Država je odigrala svoju nezaobilaznu ulogu, stala je iza hrvatskog radnika i gospodarstvenika, a 2021. je pokazala da smo se munjevito vratili u pogledu gospodarskog rasta i sjajnom turističkom sezonom, ogromnim doprinosom hrvatskog izvoza, zahvaljujući osobnoj potrošnji, ulaganjima u građevinskom sektoru... Kad se objave svi podaci za EU, Hrvatska će biti prva ili druga, a to znači da smo ostvarili ogroman uspjeh i da je to na tragu naših ambicija.

Rekao je da su razgovarali o agresiji na Ukrajini te snažnom pozicioniranju Hrvatske u njenoj osudi.

- Kao što ste vidjeli, održan je niz sastanaka na više razina, intenzivna komunikacija na razini EU-a, NATO-a i Hrvatske. Mi smo održali i danas nekoliko sastanaka, predstavili smo paket odluka koje smo donijeli, dobili snažnu potporu parlamentarne većine i oporbe za sve što poduzimamo. Još jednom smo dali snažnu potporu europskoj perspektivi Ukrajine i podržavamo sve razgovore koji bi mogli dovesti do obustave agresije i smanjivanja žrtava koje su bile izuzetno velike i po našem uvjerenju nepotrebne. 

- Izvijestili smo naša tijela o stalnim kontaktima s hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini, koja će tamo i ostati, koja brine o hrvatskim državljanima. 

- Dogovorili smo se s predsjednikom Sabora da se u srijedu ujutro održi tematska rasprava o novonastaloj situaciji, tako da ću vrlo rado doći pred zastupnike i još jednom pojasniti naša stajališta o ovoj agresiji.

- Razmotrili smo zadnje ankete javnog mnijenja, HDZ je na 29,8 posto, po telefonskim istraživanjima nešto manje, što znači da imamo snažnu potporu unatoč svim izazovima s kojima smo suočeni, rekao je.

- Mislim da je dobro da su postupno svi politički akteri došli na pozicije Vlade i HDZ-a kad je u pitanju Ukrajina, nije to tako bilo sve do prije nekoliko tjedana, bilo je kritika, paušalnih i neopravdanih, sada kada je sve postalo kristalno jasno - svi dolaze na naše pozicije. Bolje ikada nego nikada, mislim da je to dobro. To pokazuje da smo sve ovo vrijeme imali dobra stajališta, jasno artikulirana i da smo na principijelnoj poziciji Hrvatske koja je jedina moguća - Hrvatska mora biti na pravoj strani povijesti, prava, slobode i morala. Tu nema dileme. Narod koji se toliko napatio da dođe do svoje slobode, sada je sigurno među onima u EU-u koji može bolje od drugih razumjeti što se događa. Važno je da za ovakav paket odluka imamo konsenzualnu podršku svih aktera na političkoj sceni, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska vojska podignula stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na aktualne globalne okolnosti.

-Hrvatska vojska je podigla stupanj svoje pripravnosti od uobičajenog stanja obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju. S posebnom pozornošću pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja", izjavio je večeras novinarima premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

S te strane smo itekako angažirani politički i diplomatski. Što se tiče pripravnosti naših službi to vidite svi, i intenziteta naših aktivnosti - podigli smo svoj stupanj angažmana, naglasio je hrvatski premijer.

Upitan za komentar odluke mađarskog predsjednika da ta zemlja neće slati oružje u Ukrajinu, ali ni dopustiti da se ono prevozi preko njezinog teritorija, Plenković je rekao kako svaka država postupa na način na koji misli da je dobro.

Izvijestio je da su se o tome konzultirali s Mađarskom.

- Mi smo donijeli svoje odluke, shvaćamo koje potrebe Ukrajina ima, znamo kako je to bilo početkom 1990-tih ovdje u Hrvatskoj i svatko tu stoji iza svojih odabira i odluka. To neka oni objašnjavaju, poručio je premijer.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!