Pravnik: Obitelj nije smjela biti izbačena na cestu

07.08.2019.

20:50

Autor: Branimira Volf Milunović

default error photo
Nema nikakvog opravdanja za takvo postupanje prema obitelji Štorek, smatra pravni stručnjak za nekretnine Petar Petrović. Posjed mora zakonit, istinit i pošten, oni to sve, kaže, imaju.
Agoniji zagrebačke obitelji Štorek nema kraja. Ni njihovim stvarima još nema traga.

Podsjetimo, u petak, 2.8. ostali bez sve svoje imovine. Mlada obitelj tada je bila stotine kilometara daleko, u Dubrovniku i bez njihova znanja nova vlasnica stana Vesnica Uroda došla je s bravarom, zamijenila brave i brzinski odvezla njihove stvari. Obitelj Štorek i danas tvrdi kako nisu uopće znali što im se sprema. Niti poruke, niti poziva, niti bilo kakve obavijesti da se spakiraju i odsele, što bi, ponavlja Lucija Štorek bez ikakvih problema i učinili. I to u roku! U onom istom roku koji od njih zahtijeva Ugovor o najmu stana, sklopljenog 12. lipnja 2015. sa sada pokojnom vlasnicom, koja je preminula prije godinu dana.


Upravo taj ugovor obitelji je trebao biti jamstvo da im se ni u najcrnjem scenariju ovako nešto ne dogodi. Pravni stručnjak za nekretnine Petar Petrović, tvrdi da je obitelj Štorek u pravu.

- Ukoliko postoji ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, a u praksi su manje više svi ugovori o najmu na neodređeno vrijeme, taj najmodavac ima dvije solucije. Prva je ukoliko oni krše bilo koji dio tog ugovora, on ih mora opomenuti. Znači težište je na opomeni, odnosno obavijesti da oni prestanu to činiti, kaže Petrović.

Opomene, barem po onome što svjedoči obitelj Štorek, nikakve nije bilo. Ne možemo sa sigurnošću provjeriti je li ih opomenula Zdenka Turić, osoba koja je do stana došla ugovorom o doživotnom uzdržavanju, i koja je stan krajem studenog prošle godine, kako doznajemo prodala Vesnici Urodi. I danas su njezina vrata ostala zatvorena za sva novinarska pitanja. Na naše pozive i poruke ne odgovara ni nova vlasnica stana pa tako ne možemo doznati ni gdje su stvari mlade obitelji.

Pod uvjetom da poštuju ugovor nitko ih ne smije izbaciti

- Ukoliko oni na miran način koriste taj stan, on ih mora obavijestiti i oni u roku od 6 mjeseci moraju napustiti taj stan. Ukoliko on njih ne obavijesti, a iz bilo kojeg razloga su oni primorani otići iz tog stana, taj isti najmodavac im mora omogućiti stanovanje u nekom drugom stanu, naravno na njegov trošak. Što se tiče same pravne zaštite, ovih ljudi koji su nažalost izbačeni, oni imaju posjedovnu tužbu gdje je Vrhovni sud RH zauzeo jasan stav, a to je - mora se utvrditi posljednji mirni posjed i čin smetanja. Iz samog novinskog članka i medija proizlazi kako je ta obitelj u svakom slučaju imala miran posjed. Posjed mora zakonit, istinit i pošten, oni to sve imaju. Tako da nema opravdanja nikakvog za njegovo postupanje na taj način na koji on je postupao, upozorava Petar Petrović.

Ako opravdanja nema, a od obitelji Uroda ne možemo doznati ima li ikakvo opravdanje za ovakav postupak Petrović napominje, postoji opcija.

- Po mojem mišljenju, kaže Petrović, oni bi prvo trebali angažirati policiju da se uopće utvrdi gdje su uopće te stvari i u kojem obimu su te stvari izbačene napolje, jer u ovom trenutku oni ne znaju gdje su te stvari i također ukoliko ih pronađu ili ne pronađu, oni uvijek imaju zahtjev za naknadom štete spram tih svojih stvari.

Na policiju je Lucija je prvo i pomislila i prvo ih i zvala. I ne samo ona. Već i navodno njihov najmodavac. Lucija je jučer u poslijepodnevnim satima otišla do policije, ali su joj rekli da su informacije dostupne isključivo u prijepodnevnim satima te da dođe ujutro. Sami smo poslali upit Policijskoj upravi zagrebačkoj. Upitali smo je li ovakav postupak krađa i što policija može učiniti da se stvari s adrese Hribarov prilaz 11 vrate mladoj obitelji. Stigao nam je odgovor, koji prenosimo u cijelosti:

"Imamo zaprimljene dvije telefonske dojave dvaju različitih dojavitelja i slijedom toga dvije pružene intervencije početkom mjeseca kolovoza na spomenutoj adresi. U oba slučaja, na temelju usmenih kazivanja dojavitelja i dokumentacije koju su predočavali, utvrđeno je postojanje sporova imovinsko-pravne prirode, a čije je rješavanje regulirano propisima iz oblasti građanskog prava, i to prvenstveno Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakonom o obveznim odnosima, Zakonom o parničnom postupku te Ovršnom zakonu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Činjenica jest i da su pojedine osobe kojih se tiče sporni stan pristupile u Policijsku postaju radi informacija odnosno radi izdavanja potvrda o intervencijama policije. Nadalje, niti jedna od tri detektirane strane nije Policijskoj postaji podnijela kaznenu prijavu ili prijedlog za kazneni progon zbog eventualnih kaznenih djela. Ističemo da policija ni u kojem slučaju nema ovlasti odlučivati o vlasništvu i/ili korištenju imovine, već pod određenim zakonskim uvjetima može samo pružiti pomoć nadležnim tijelima.

S poštovanjem, Policijska uprava zagrebačka."

Ponovni posjet policiji

U međuvremenu, Lucija Štorek, sprema se na ponovni posjet policijskoj postaji i u potrazi je za dobrim odvjetnikom.

Isto to savjetovala im je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, kojoj smo poslali upit kako ova i druge obitelji mogu zaštiti svoja prava, naročito u gotovo nezavidnoj ulozi podstanara.

"...Kako pučka pravobraniteljica nema ovlasti tumačenja propisa niti zastupanja stranaka u ovom ili sličnim konkretnim slučajevima, naše se postupanje temelji na praćenju javnih politika u području stanovanja, pa je nužno da obitelj hitno zatraži pravnu pomoć odvjetnika koji će ih moći pravno savjetovati i zastupati pred nadležnim sudom.
O problemima u području stanovanja pisali smo u Izvješćima za 2017. i 2018. godinu, a Hrvatskoj nedostaje opći propis, ali i Strategija, kojom bi se dugoročno i sveobuhvatno promišljalo ovo područje..." piše u odgovoru pravobraniteljice.

"...Činjenica je i da Hrvatska nema tradiciju razvijenog i uređenog tržišta najma stanova, pogotovo stanova u javnom vlasništvu, a ono u privatnim stanovima je često u „sivoj zoni" što najmodavce stavlja u ranjiviji položaj jer lako ostaju bez krova nad glavom..."

Baš kao što se to dogodilo obitelji Štorek s petogodišnjom djevojčicom. Lucija smatra kako je sve bilo pomno isplanirano.

- Sve je napravljeno u petak prije produljenog vikenda. Znate i sami - kako ćete doći do policije, izvješća, kome ćete to prijaviti, mene nema u stanu, znaju da me nije bilo. Sigurna sam im je susjeda do mene javila koja im je i prodala stan.

Za kraj rezignirano nam kaže propitkujući ljudskost onih koji su ju izbacili na cestu zajedno s petogodišnjim djetetom, dok joj muž radi sezonu u Dubrovniku da ju zanima iskreno što je njima bilo u glavi i što ih je uopće nagnalo da naprave tako nešto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!