Pravobraniteljica: Bandićeva izjava novinarki oblik je spolnog uznemiravanja

29.08.2019.

11:22

Autor: HINA

default error photo
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba oštro je osudilo seksističku izjavu gradonačelnika Milana Bandića upućenu novinarki N1 televizije.
Izjava zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića novinarki N1 televizije Matei Dominiković da ga ona "rajca" oblik je spolnog uznemiravanja, ocijenila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ustvrdivši da Bandić, tijekom davanja izjava, predstavlja instituciju Grada Zagreba.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ljubičić je reagirala na novi Bandićev incident, kada je novinarki Dominiković, koja ga je ispitivala o zagrebačkom GUP-u, rekao "Da vi znate kako vi mene rajcate".

Ljubičić je navela da je već nekoliko puta javno upozoravala na to da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje prema ženama.

- Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama, što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova - ustvrdila je pravobraniteljica.

Dodala je kako tijekom tiskovnih konferencija za novinstvo ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, odnosno nalaze se na radnom mjestu.

- U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija, poput one da ga novinarka 'rajca', ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova - stoji u priopćenju.

Ljubičić je ocijenila kako Bandić i dalje ne smatra da kao javna osoba ima odgovornost javne osobe, te mu je poručila kako je dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije i daje primjer drugima.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba oštro je osudilo, kako kažu, seksističku izjavu gradonačelnika Milana Bandića upućenu novinarki N1 televizije te je od Bandića zatražilo da joj se ispriča za neprimjereno ponašanje i ubuduće se ne koristi izjavama u kojima omalovažava novinarke.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Novinarka Matea Dominiković u utorak je na konferenciji za novinare Bandiću postavila niz pitanja o GUP-u,  tzv. "Zagrebački Manhattan" i drugim temama. Bandić je na pitanja odgovorio uvredljivim i seksističkim riječima: "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno."

Povjerenstvo je u zaključku koji je većinom glasova prihvaćen na telefonskoj sjednici u srijedu od Bandića zatražilo da uputi isprike novinarki za neprimjereno ponašanje i da ubuduće se ne koristi izjavama u kojima se omalovažavaju novinarke.

- Njegov ležeran način komuniciranja u javnosti ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo ponašanje prema ženama, novinarkama koje rade svoj novinarski posao, bez obzira na to što pitanja katkad mogu biti provokativna, stoji u zaključku koji će danas biti poslan zagrebačkom gradonačelniku.

Povjerenstvo ističe da je seksizam, osobito u javnom prostoru, zapreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca kao temeljne sastavnice demokratskog društva za koju se ovo Povjerenstvo posebno zauzima.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Vesna Nađ (SDP) jutros je potvrdila Hini da će danas taj zaključak potpisati te će ga tajnica Povjerenstva poslati u Ured gradonačelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!