Pravobraniteljica: Mjere opreza ne štite žrtve od daljnjeg obiteljskog nasilja

31.08.2022.

15:35

Autor: V.K./HRT/Hina

Višnja Ljubičić

Višnja Ljubičić

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nakon ubojstva žene u srijedu u Novskoj upozorila je da se mjere opreza ne pokazuju dostatnim zaštitnim sredstvom žrtava obiteljskog nasilja te da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja.

Najnoviji zločin dogodio se jutros u Novskoj, gdje je 39-godišnjakinju u vlastitom butiku ubio 54-godišnji suprug, koji je zatim pobjegao i oduzeo si život prije nego što ga je pronašla policija.

Žena je 20-ak dana prije ubojstva prijavila svog bračnog partnera za prijetnje smrću, zbog kojih ga je policija uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pustilo ga je uz zabranu prilaska supruzi na 50 metara udaljenosti i zabranu kontaktiranja.

- U odnosu na slučaj femicida u Novskoj, prema trenutačno dostupnim informacijama, pokazuje se da izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dostatnu zaštitu žrtve nasilja u obitelji od daljnjeg nasilja, izjavili su Hini iz Ureda pravobraniteljice.

Pravobraniteljica je već u kontekstu nedavnog pokušaja teškog ubojstva žene u Gospiću upozoravala na iznimnu važnost pravilne procjene rizika pri razmatranju primjene mjera opreza umjesto istražnog zatvora, kao i procjene očekivanja da se svrha, tj. zaštita žrtve od daljnjeg nasilja, može ostvariti određenom mjerom opreza.

Iz Ureda pravobraniteljice izvijestili su da se broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih 7 godina gotovo utrostručio te je u 2021. premašio broj od 6000 kaznenih djela, pri čemu 79 posto žrtava čine žene.

Brutalan napad na ženu dogodio se i prije 10 dana u Gospiću. Ondje je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara.

Žrtve su preživjele unatoč teškim ozljedama, a počinitelj je pronađen i uhićen.

- U takvim okolnostima konstantnog porasta rodno utemeljenog nasilja od ključnog je značaja dobro funkcioniranje sustava i adekvatno postavljena zaštita žena koje su u riziku od nasilja u obitelji, smatra pravobraniteljica.

Zaključuje da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja nasilja u obitelji i drugih oblika rodno utemeljenog nasilja.

Uz to, potrebnim smatra i redovito usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika/ca te njihovu specijalizaciju za obiteljsko nasilje, kao i jačanje međuinstitucionalne suradnje između mjerodavnih tijela.

Udruga "B.a.B.e. također je osudila ubojstvo žene u Novskoj, naglasivši da je rodno uvjetovano nasilje odgovornost cijeloga društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!