Pravobraniteljica osudila vrijeđanje osoba s invaliditetom, policija najavila izvide

07.07.2021.

14:12

Autor: B.A./HRT

Sporna izjava izrečena je na okupljanju u Puli

Sporna izjava izrečena je na okupljanju u Puli

Foto: Screenshot Facebook / HRT

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak danas je najoštrije osudila događaj u Puli 4. srpnja, kada je mlađa ženska osoba za vrijeme održavanja javnog okupljanja podrške Krešimiru Paveliću, bivšem dekanu Medicinskog fakulteta u Puli, održala "krajnje neprimjeren govor kojim je vrijeđala i omalovažavala djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom". Iz PU istarske za HRT-ov su portal rekli kako će provesti izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Sporna izjava na okupljanju u Puli izrečena je u kontekstu protivljenja cijepljenju protiv COVID-a.


- Oni koji kažu "od nečeg se mora umrijeti", pa bilo bi onda bolje da takvi umru odmah pa da ne naprave problem svojoj obitelji... Imam i nekakav osoban primjer gdje isto kaže netko iz obitelji "pa od nečega se mora umrijeti", pa rek'o - onda bolje umri, nemoj mi ostati invalid do kraja života pa napraviti problem cijeloj obitelji, rekla je između ostalog jedna žena na okupljanju.


- Nitko ne želi ni da njegovo dijete ide u školu s kljakavom djecom, s kojekakvim invalidima, razumijete, dodala je.


Snimka navedenog govora objavljena je na Facebook stranici Inicijative Prava i slobode, a pravobraniteljica je u priopćenju navela da je Inicijativa i organizirala okupljanje. Međutim, iz Inicijative su za HRT-ov portal rekli kako su ga samo prenosili te da nisu organizatori. Video su u međuvremenu uklonili. Osoba na snimci nije predstavljena. 


- Vrijeđanje i omalovažavanje djece s teškoćama i osobama s invaliditetom na skupu Inicijative nazvane za prava i slobode krajnje je cinično, dok je korištenje društveno najosjetljivije kategorije stanovništva u negativnom kontekstu radi argumentiranja osobnog stava o cjepivu protiv bolesti COVID-19 nedopustivo i zaslužuje snažnu moralnu osudu. No osim što je moralno neprihvatljivo i stigmatizirajuće za cijelu skupinu građana, budi sumnju u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom će sukladno zakonskim ovlastima o navedenom događaju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, a javnosti želi nanovo ukazati na nedopustivost stigmatizacije i omalovažavanja osoba s invaliditetom u bilo kakve svrhe i neovisno o kontekstu te ponovno uputiti poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, poručuje pravobraniteljica.

Policija: Provest ćemo izvide

Iz PU istarske za HRT-ov su portal rekli kako će provesti izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

- Policijski službenici nisu bili prisutni na navedenom okupljanju, a javno okupljanje nije bilo ni prijavljeno policiji. Temeljem priopćenja Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, policijski službenici provest će izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, stoji u njihovom odgovoru.

HRT-ov portal poslao je upit i DORH-u o ovom slučaju te ćemo odgovor objaviti kad ga dobijemo.

Inicijativa uklonila video

Iz Inicijative Prava i slobode za HRT su rekli da nisu organizirali okupljanje, već su ga prenosili, kao i drugi mediji, te da je video uklonjen s njihove stranice na Facebooku. Sporne izjave su osudili.

- Inicijativa Prava i slobode je 4. srpnja prenosila na svojoj FB stranici okupljanje u Puli koje su spontano organizirali građani u znak podrške profesoru Krešimiru Paveliću. Naknadno nam je skrenuta pažnja da je na okupljanju, između ostalih, govorila i nepoznata ženska osoba koja se vrlo uvredljivo izrazila o osobama i djeci s invaliditetom. Takav nastup i rječnik oštro osuđujemo i ograđujemo se od neprimjerenih osobnih stavova pojedinaca, te naglašavamo da s istima nemamo nikakve veze jer nismo bili organizatori okupljanja već smo ga prenosili kao što su to učinili i drugi mediji. Ispričavamo se svima koje je taj neprimjereni sadržaj na bilo koji način uvrijedio. Video je uklonjen s FB stranice Inicijative, stoji u njihovom odgovoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!