09:26 / 20.11.2019.

Autor: HRT

Pravobraniteljica: Pregovarajte, nađite kompromis, nemojte kršiti prava djece!

-

-

Foto: - / -

Djeca su obvezna biti na nadoknadi, međutim mora se voditi računa da se i tu krše prava djece na slobodno vrijeme, na igru, odmor.
Jučer je počeo frontalni štrajk djelatnika u prosvjeti. Sindikati su poručili Vladi i premijeru da idu do kraja, štrajkat će do ispunjenja zahtjeva. Nastave neće biti do daljnjega. Sindikati imaju golemu podršku članstva, ali i dijelova javnosti, što im daje snagu da ustraju. Roditelji i učenici pitaju se kamo to vodi i kako će nadoknaditi propušteno.

- Nije u pitanju samo novac, izjavila je u emisiji Studio 4 Gordana Kovač  Bluha iz sindikata Preporod.

- Meni je jako žao što sam ovog časa ovdje, a ne u svom razredu s djecom i ovim putem pozdravljam sve roditelje koji nas podržavaju, a imamo u našoj školi veliku podršku, iako sasvim sigurno djeci činimo štetu, a roditeljima probleme sa smještajem - kaže.

Sastanak o nadoknadi nastave i nastavku školske godine
Nema nastave, aktivisti na raskrižjima i ispred sjedišta HDZ-a Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević smatra da se radi o zabrinjavajućoj situaciji gdje je ugroženo pravo djece na obrazovanje, pravo koje im je zajamčeno i Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta.

- Učenici su se ni krivi ni dužni našli u konfliktu odraslih osoba. Apeliram na odrasle, na sve uključene u ovu svađu, da se u što je moguće kraćem roku dogovore kako djeca ne bi ispaštala - poručila je te naglasila da provođenje bilo kojeg štrajka u praksi ne bi smijalo stvarati veće posljedice za djecu.

Kovač Bluha slaže se da će u nekom dijelu djeca biti oštećena jer je proces nastave nekoliko puta prekidan, sada ponovno. Ne boji se, kaže, da djeca neće dobiti ono što im pripada, veći je problem u srednjim školama gdje se neki učenici pripremaju za maturu. Prihvaća i dio krivnje za ovu situaciju, međutim, kaže, treba uzeti u obzir da su dugi niz godina prosvjetari zapostavljani, da su im oduzimana prava i novac u konačnici.

- Ono što nas silno vrijeđa je ta golema lakoća, bahatost i arogancija, koje druga strana pokazuje - kaže.

- Djeca su izgubila ritam, koncentraciju, jedan dan idu u školu, drugi dan ne. To traje predugo, mislite o djeci, pregovarajte, nađite kompromis, možda postoje i druga sredstva kojima se može razriješiti situacija - apelirala je pravobraniteljica za djecu.

Poruka je to, kaže, svim akterima kako bi se vodilo računa o interesu djece.

- Djeca su obvezna biti na nadoknadi, međutim mora se voditi računa da se i tu krše prava djece na slobodno vrijeme, na igru, odmor, djeca će morati vrijeme koje bi inače provodila na praznicima ili za vikend u odmoru i igri, koristiti za nadoknadu nastavnih dana - napomenula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!