07:49 / 28.04.2019.

Autor: HRT

Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Ilustracija, foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ilustracija, foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru čestitku je jučer uputio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.
Kršćani koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Uskrs. Obilježavanje toga najvećeg kršćanskog blagdana počelo je ponoćnom liturgijom, a vjernici se okupljaju i na svečanim jutarnjim bogoslužjima i tradicionalnom čestitkom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse" poručuju da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća.

- Običaji Uskrsa prema julijanskom kalendaru 

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić rekao je da blagdan Isusova uskrsnuća treba prije svega biti poruka nade i poruka da je Bog uvijek s nama i uvijek na našoj strani.

- Također, treba biti poruka kako ne samo da ništa u čovjeku nije propalo - nego da u njemu sve ima smisla ako je utemeljeno na ljubavi prema Bogu iz koje onda izvire i ljubav prema čitavoj tvorevini, a unutar te tvorevine iznad i prije svega - prema svakom čovjeku. Jedan je Bog, jedan je ljudski rod i zato svi danas pjevamo Hristos vaskrse iz mrtvih i smrt razruši i onima koji su u grobovima život darovali, rekao je Porfirije Perić novinarima prije početka uskrsne liturgije u pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Istaknuvši kako jedino što na svijetu nije relativno jest živi Bog te danas, kada slavimo Isusovo uskrsnuće, svjedočimo tu tajnu i podsjećamo sebe i druge i cijeli svijet da je to jedino što je nužno.

- Sve ostalo može biti i ne mora i sve ostalo se popravlja našom vjerom u Boga. I to, ne u Boga kao ideju ili neku apstrakciju, nego živoga Boga koji je osoba i koji je po svojoj suštini ljubav koji je došao u svijet da bi nam dao smisao i spasenje. Taj Bog u kojega mi kšrćani vjerujemo došao je zbog svih ljudi. On je jedan i jedinstven za sve ljude. U njemu ne postoji nikakva podjela ni na što. Mi po svojoj uskosti, svom duhovnom siromaštvu i duhovnoj nezrelosti često nismo sposobni u Bogu prepoznati to da u njemu treba biti sve u jednom. Da u njemu prepoznamo cjelinu i da smo pozvani na cjelinu, poručio je mitropolit Porfirije.

Penava na liturgiji u crkvi sv. Nikolaja

Vukovarski gradonačelnik Ivan  Penava sa suradnicima bio je na uskrsnoj liturgiji u pravoslavnom hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru u povodu blagdana Uskrsa koji danas vjernici slave prema julijanskome kalendaru. Pravoslavnim vjernicima čestitao je Uskrs, a svoj dolazak na pravoslavnu liturgiju komentirao je riječima da je to ljudska gesta i iskorak u smjeru koji je prijeko potreban.

- Koliko znamo, ovo je prvi put da je jedan gradonačelnik Vukovara nakon Domovinskog rata došao u pravoslavnu crkvu. Drago mi je što sam ovdje sa svojim sugrađanima kojima čestitam Uskrs sa željom da ga provedu u miru i sa svojim obiteljima, rekao je Penava.

Na novinarsko pitanje očekuje li da se sada predstavnici srpske zajednice pojave na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Penava je rekao da će o tome govoriti njihova djela.

Ovdje sam danas isključivo zbog pravoslavnih vjernika koji su građani Vukovara, rekao je vukovarski gradonačelnik te dodao da se katkada previše obaziremo na riječi, a premalo na djela, na ono što tko čini.

Vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru čestitku su uputili najviši hrvatski dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!