15:30 / 01.05.2020.

Autor: Ante Raić, Željko Valčić, Marko Percan/T.D./Regionalni Dnevnik/HRT

Praznik rada u doba koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Prijepodnevna kiša nije pokolebala ljubitelje roštilja uz zagrebačka jezera.
Prijepodnevna kiša nije pokolebala ljubitelje roštilja uz zagrebačka jezera. Roštilja li netko na Jarunu i pridržavaju li se mjera provjeravala je i policija. Nekoliko kilometara dalje, na Bundeku tek poneka roštiljada.

Biti na Bundeku na isti dan prošle godine bilo bi doslovno nemoguće zato što bi vam ipak bilo malo prevruće. Obilna kiša koja je padala tijekom noći i jutros nije ohrabrila ljubitelje gradela.

- Mi smo sinoć raspravljali hoće neće biti roštilj, trebao je biti kod mene na balkonu, ali evo kiša je stala, Vakula je bio u pravu, pa smo promijenili lokaciju s balkona na Bundek. Ja sam zadužen za vatrena pitanja, tako da ne bih znao što je u tekućem odjelu ni u mesnom odjelu, kaže Marko. 

Za vrijeme snimanja priloga, dimilo se iz samo tri roštilja. Ipak, roštiljati se može i doma.

- Iz šporeta, iz rerne, kućni. Isto odgovara, kao da smo mi pravili roštilj, kaže Lucija.

Neki su se ipak odlučili za roštilj na balkonu, uz poštivanje preporuka do 5 ljudi.

- Dugo smo čekali u toj izolaciji, onda sam birao probranu ekipu, spojili smo se tu, našli i onda smo se tu našli, u centru grada, evo, žao mi je susjeda, ali - shvatit će. Na meniju je sve, od trlja, škampi, ražnjići, ćevapi, vratina, piletina, ističe Domagoj Jakopović - Ribafish, gurman.

I dok neki Praznik rada slave radno, poput HRT-ove ekipe, neki naši sugrađani odlučili su se na roštilj. Tradicionalni grah ove je godine izostao.Split: Izostalo tradicionalno druženje na Marjanu

Da je praznik, znamo samo po datumu i pokojoj državnoj zastavi u izlozima zatvorenih trgovina. Izostalo je tradicionalno druženje na Marjanu. Nekome to nedostaje, nekome ne.

Neizbježne su i usporedbe s prijašnjim godinama, pa bilo to samo na razini dojma. Riva je, inače, posljednjih mjeseci i radnim danom i praznikom jednako pusta.


Pula: Praznik rada u Šijanskoj šumi

Pulu je vrijeme poslužilo, pa su brojni građani dan proveli na otvorenom. Neki su se uputili i u Šijansku šumu, popularno odredište na Praznik rada.

Pa i nije ovaj Prvi svibnja tako loš. Obično je danas u Šijanskoj šumi gužva. Dijele se porcije graha, održavaju sindikalni govori. Danas se pak može čuti kako govore stanovnici šume.

A druženje u Šijanskoj šumi pulska je tradicija stara i nekoliko stoljeća. Kaiserwald - carska šuma. Tako se nekada zvala.

Zdrav i aktivan odmor u prirodi. Čini se kao dobar recept za proslavu ovog netipičnog Prvog svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!