15:43 / 22.06.2019.

Autor: D.M./HRT/Hina

Prebrojavanje gostiju u Brezovici

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na obilježavanju nije bio predstavnik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića ni predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Počela su međusobna optuživanja.
Dan je antifašističke borbe. Središnja svečanost održana je u šumi Brezovica pokraj Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Na obilježavanju nije bio predstavnik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića ni predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Krenula su međusobna optuživanja.

- VIDEO: U Brezovici obilježen Dan antifašističke borbe 

- Ja dolazim u ime premijera, institucije Vlade. Što se tiče Ureda predsjednice to ne znam kakva je situacija. Mislim da će biti dosta ljudi, puno se ljudi skupilo, a to je važno. Nema smisla prebrojavati tko nije došao, izjavio je mnistar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Brezovici.Predsjednik Sabora G. Jandroković nije dobio poziv

Iz Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora u subotu su još jednom potvrdili kako predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije dobio poziv za obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici, što je, ističu, lako provjerljivo, te to smatraju neprimjerenim, nepristojnim i nekorektnim. Umjesto isprike što nisu pozvali predsjednika Hrvatskoga sabora, organizatori tog obilježavanja, ističu iz Ureda, sada još i lažu. Takav pristup, kažu, ukazuje da se radi o politizaciji i korištenju ovakvih datuma za skupljanje stranačkih političkih bodova te zasigurno ne pridonosi obilježavanju državnog praznika na dostojanstven način.

Izaslanik predsjednice Matija Posavec se ispričao

Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović trebao je biti međimurski župan Matija Posavec, no on se jučer ispričao da ne može ići, doznaje se s Pantovčaka. Ured predsjednice kontaktirao je organizatore i ispričao se zbog toga što u Brezovici neće biti izaslanika predsjednice. Matija Posavec potvrdio je Hini da je bio spriječen te da nije mogao biti izaslanik predsjednice u Brezovici. Naglasio je kako "to nema nikakve političke konotacije".

Habulin: Svi su dobili poziv na svečanost

- Mi svake godine šaljemo pozive svima, Predsjednici Republike predsjedniku Vlade RH, poziv su dobili svi ministri, predsjednik Sabora i svi potpredsjednici Sabora, kao i klubovi zastupnika, i da ne nabrajam sve one koji nisu vezani uz zakonodavnu i izvršnu vlast. Prvi pozivi odaslani su prije desetak-petnaest dana. Oni koji nisu bili vjerojatno imaju svoje razloge, a svi koji su ovdje su dobrodošli, kazao je Franjo Habulin novinarima.Novinari su inzistirali na podacima vezanim za pozivanje predstavnika vlasti budući je potpredsjednik Sabora Goran Jandroković izjavio da nije dobio poziv za svečanost. Habulin je dodao kako su jučer čuli da predsjednik Hrvatskog sabora nije primio poziv te su ga ponovno poslali. "Šefica protokola Sabora rekla je u 12.30 da još uvijek nema ime izaslanika, a negdje iza 13 sati je rečeno da predsjednik Hrvatskog sabora nije primio poziv. Nemam što reći. Ne znam što je u pitanju", dodao je.

Baniček o nedolasku Jandrokovića

- Isprika predsjednika Hrvatskoga sabora da neće doći na obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici jer nije dobio poziv, isto kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu ju je pas pojeo. A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i slično", rekla je izjavila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!