Predrasude prema romskoj populaciji i dalje velike

16:12 / 03.09.2021.

Autor: V.G./Regionalnidnevnik/HRT/IMS

Beli Manastir

Beli Manastir

Foto: HTV / HRT

Na sjednici Povjerenstva za praćenje provedbe nacionalnog plana za uključivanje Roma, održanoj u Belome Manastiru, ocijenjeno je da se najbolji rezultati u poboljšanju uvjeta njihova života ostvaruju u Osječko-baranjskoj županiji. Svi načelnici i gradonačelnici u čijim sredinama žive Romi pozvani su da se aktivno uključe u taj proces. Upozoreno je i da su predrasude prema romskoj populaciji i dalje goleme.


- Ono što se želi postići upravo bolja uključenost pripadnika romske nacionalne zajednice u opću populaciju, društvo kako bi izbjegli getoizaciju, ali isto tako kako bi izbjegli asimilaciju da bi mnogli sačuvati svoja posebna nacionalna obilježja, rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade i predsjednik Povjerenstva.

- Moramo prestati uvoziti radnu snagu. Mi je imamo dovoljno. Mi imamo naše Rome, naše sugrađane. Ne trebaju nam nikako neki iz Indije, iz Ukrajine, iz Albanije itd., a da nismo uposlili naše ljude. Na tome moramo zajedno raditi, rekao je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!