11:45 / 06.11.2018.

Autor: P.F./D.M./HRT

Predsjednica poslala novo pismo Guterresu o Marakešu

-

-

Foto: - / -

Prijepor između predsjednice i Ministarstva vanjskih poslova oko Marakeškog dokumenta u Dubrovniku su komentirali ministrica Pejčinović Burić i predsjednik Sabora Jandroković. Predsjednica je pak pisala Guterresu.
Marakeški sporazum i dalje je točka prijepora između Pantovčaka i Banskih dvora. Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović potvrdili su kako je predsjednica diplomatskom poštom preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova poslala pismo glavnom tajniku UN-u Antóniju Guterresu u kojem ga obavještava da neće sudjelovati na međuvladinom skupu u Marakešu.

Hrvatska je, kao i većina članica UN-a, sudjelovala u pripremanju tzv. Marakeškog sporazuma. Riječ je o globalnom katalogu mjera za rješavanje pitanja regularnih migracija, koji bi trebao biti prihvaćen u prosincu u Maroku. No dokument je postao predmet političkih prepirki nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila da neće sudjelovati na sastanku u Marrakechu. Predsjednica je jučer napala MVEP te ustvrdila da nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama.

"Žao nam je vidjeti da nervoza dolazi s Pantovčaka"

Pejčinović Burić: Nemamo službenu potvrdu iz Ureda predsjednice
Pejčinović Burić: Iznenađeni smo što predsjednica neće ići u Marrakech

"Žao nam je vidjeti da nervoza dolazi s Pantovčaka. Za nas marakeški Global Compact nije sporan ni u jednom segmentu. Nismo saznali što je tom u dokumentu prijeporno predsjednici Republike. To bi bilo važno čuti i znati. Radi se o prvom dokumentu kojim se pokušava regulirati važno pitanje", kazala  je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u Dubrovniku na marginama parlamentarne konferencije "Izgradnja demokratske sigurnosti na Sredozemlju: zajednički izazovi i odgovornosti"."Netko takve sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i Vlade RH, tj. Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Trebamo utvrditi tko to radi i zašto", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Na pitanje novinara odgovorio je da može pretpostaviti o kome se radi, ali u ovom trenutku o tome ne želi govoriti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!