21:40 / 16.05.2019.

Autor: Branka Slavica/P.F./HRT

Predsjednica za HRT o Kanadi: Očekujem gospodarski posjet

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je bila treća država koja je ratificirala CETA-u. Kanada je obećala da će poslati gospodarsko izaslanstvo u prve tri države. Rekla sam im da očekujem da ispune riječ, kazala je predsjednica.
Odmah nakon razgovora s premijerom Alberte Jasonom Kenneyem, zapadne pokrajine u Kanadi,  predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović govorila je za Dnevnik HRT-a.

S predsjednicom je razgovarala dopisnica HRT-a Branka Slavica kojoj je podijelila dojmove posjeta Kanadi.

● Nakon ovog posjeta jasno je da odnosi Hrvatske i Kanade gotovo da ne mogu biti bolji. Uspostavili ste i osobne prijateljske odnose s Justinom Trudeauom. Što nakon ovog? Gdje je prostor za rast? - Prostor za rast je prije svega u gospodarstvu, gospodarskoj i trgovinskoj razmjeni, ali i u ulaganjima, posebno stoga što je Hrvatska bila treća država koja je ratificirala CETA-u (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Kanade i EU). Kanada je obećala da će poslati gospodarsko izaslanstvo u prve tri države. To očekujem i rekla sam im da očekujem da ispune riječ. Danas smo posebno sadržajno razgovarali i s guvernerom Jason Kenneyem, koji je inače bio instrumentalan za ukidanje viza za Hrvatsku i upravo za jačanje tih prijateljskih veza. Posebno me zanima područje energetike po kojem je Alberta i poznata, ali razgovarala sam i s drugim gospodarstvenicima o ulaganjima u cestovnu infrastrukturu, rekla je predsjednica.

● Trudeau se pohvalio da je kanadski izvoz u Hrvatsku porastao za 500%. Hrvatska se ne može pohvaliti s takvim rezultatima. Što mi možemo napraviti?

- Ne možemo se pohvaliti s takvim rezultatima zbog problema u Uljanik grupi. Naime, bilo je ugovoreno pet brodova i to više ne postoji iz poznatih razloga. Dakle i naš izvoz bi višestruko porastao, smatra Kolinda Grabar-Kitarović.

● Jesu li Kanađani i dalje zainteresirani za natječaj za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta? Bili su zianteresirani, povukli su se?

- Zainteresirani su. Nisu se povukli, Jutros sam s njima razgovarala. Natječaj je poništen zato što su sve tri ponude višestruko premašivale onu razinu za koju je procijenjeno da te pristupne ceste vrijede. Dakle, nije se mogla donijeti odluka temeljem najboljeg ponuđača. Natječaj će biti ponovljen i oni će se javiti, odgovorila je predsjednica.

● Očito ste jako popularni među iseljenicima, Vaš sjaj među njima ne blijedi.  Što su oni kazali, jesu li zadovoljni odnosima s Hrvatskom?

-
Zahvalna sam im na tome što me tako srdačno dočekuju. Mislim da je to i u redu, bit ću malo neskromna, jer iseljenici su jedno od uporišta mojega programa. Ja doista želim povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Jedna cijela Hrvatska je raspršena diljem svijeta i nama treba njihovo iskustvo. Koristim ovu prigodu i pozivam ih da nam se javljaju. Kada dođu u Hrvatsku, neka nazovu ured, neka dođu kod mene, kod mojeg savjetnika za gospodarstvo, neka pišu e-mailove s konstruktivnim prijedlozima. Čuli smo i neke kritike, međutim ono što me veseli u ovoj zemlji jesu ti konstruktivni prijedlozi. Onaj tipični kanadski mentalitet, ne žele previše uvrijediti čovjeka, nose se s poteškoćama koje imaju, reći će vam o njima, ali će vam prije svega htjeti pomoći da se to riješi, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za HRT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!