Milanović i Plenković o ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH

10.05.2021.

21:10

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Hrvatska je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, u sklopu dvosatne rasprave o Zapadnom Balkanu, još jedanput istaknula važnost ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH. 

Iako im je stajalište jedinstveno kad je riječ o eliminaciji bilo koje vrste diskriminacije u izbornom procesu BiH, predsjednik Republike smatra da treba inzistirati na promjenama, dok premijer misli da to treba biti konsenzus stranaka u BiH. 

- Treba raditi permanentni pritisak, a Hrvatska kao članica EU to može i mora se poštovati Dayton, samo to. Dayton je daleko od savršenog, ali ispod tog standarda ne možemo ići. To je interes RH, ja ga tako vidim i to je sigurno interes Hrvata u BiH, naglasio je Zoran Milanović, predsjednik RH.- Mislim da je prija svega na institucijama i političkim strankama u BiH da o toj temi postignu konsenzus. To nije rješenje koje će se moći nametnuti od bilo koga iz vana. Svi oni koji žele dobro BiH, a mi sigurno želimo, smatraju da se ta vrsta odgovornosti u četvrtom desetljeću slobode može dogoditi i u BiH, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!