Predsjednik Uprave Janafa opovrgnuo da je tvrtka bila prisiljena potpisati memorandum 2018.

06.10.2022.

Zadnja izmjena 18:59

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda Stjepan Adanić

Predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda Stjepan Adanić

Foto: HTV / HRT

Izgradnja spoja između Rafinerije Sisak i Janafova terminala u Sisku počela je znatno prije potpisivanja Memoranduma o izvozu nafte iz Hrvatske u Mađarsku, otkrio je to u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik HTV-a čelni čovjek Janafa Stjepan Adanić, čime opovrgava tezu da je tvrtka bila prisiljena potpisati taj memorandum 2018. Ističe da je bila riječ o uobičajenoj poslovnoj odluci kompanije.

- Janaf je 2015. godine donio poslovnu odluku o izradi prespoja između rafinerije u Sisku i Janafovog terminala u Sisku. Stvar je počela 2015., dok je predsjednik Uprave bio Dragan Kovačević i pod njegovim vodstvom to se napravilo, rekao je Adanić.

Nije htio komentirati što je Kovačević mislio, kada je na Antikorupcijskom vijeću rekao da je odluka iz perspektive Janafa ekonomski dobra, ali iz perspektive nacionalne sigurnosti nije.

- To je bio poslovni odnos između dvije tvrtke - Ine i Mola, oni su se dogovorili o transportu nafte za Mađarsku iz naših polja, a odluka iz 2015. koju je donio Dragan Kovačević je upravo omogućila da se taj transport može i odvijati, istaknuo je.

- Janaf je trgovačko društvo, kotira na burzi, radimo na temelju tržišnih okolnosti i to su naše poslovne odluke koje radimo godinama. Janaf je firma koja izuzetno dobro posluje i ima dobre rezultate, zaključio je predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda Stjepan Adanić.

Predsjednik Uprave Janafa: Svjedočenje Kovačevića obilovalo nizom poluistina

Ranije danas on je za Hinu rekao da je svjedočenje Dragana Kovačevića obilovalo poluistinama jer su ključne odluke donesene u prvoj polovici 2015., kada Andrej Plenković nije bio premijer.

- Ono što je bitno istaknuti, ono što je vidljivo je da su Janaf i Ina u prvoj polovici 2015. imali niz sastanaka na temu prihvata i uvjeta transporta domaće nafte Janafovim cjevovodom, rekao je Adanić Hini u reakciji na Kovačevićeve tvrdnje.

Janaf je, kaže Adanić, još 2015. potpisao ugovor i donio poslovnu odluku o izradi idejnog rješenja te procjenu troškova rekonstrukcije, odnosno dogradnje instalacije i opreme za prijam sirove nafte iz Ine u terminal u Sisku.

- Važno je istaknuti da premijer Plenković kada se to radilo nije bio premijer i da se to radilo prije njegova mandata, istaknuo je Adanić, dodavši da premijer nema veze s izvozom nafte u Mađarsku i posljedičnim gašenjem sisačke rafinerije.

Smatra da je Kovačevićevo svjedočenje obilovalo poluistinama, dezinformacijama stavljenima u negativni kontekst dnevne politike.

Bivši šef Janafa i USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević izjavio je u četvrtak na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru da je na sastanku u Vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.

Iznoseći svoje tvrdnje o ulozi premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića u vezi s preusmjeravanjem nafte Mađarskoj, Kovačević je rekao da je taj sastanak bio pripreman na razini ministara, a pritisak za gašenje rafinerije provodio se 10 godina.

Plenković je u četvrtak odbacio tvrdnje da je na sastanku u Vladi sugerirao potpisivanje memoranduma koji bi značio gašenje rafinerije Sisak, prozvavši oporbu zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!