Predsjednik Ustavnog suda pozvao Sabor da donese novi zakon o pobačaju

10.05.2022.

11:45

Autor: HRT/Hina

Miroslav Šeparović

Miroslav Šeparović

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je u utorak da Hrvatski sabor nije izvršio obvezu prema rješenju Ustavnog suda, te je pozvao na donošenje novog zakona o pobačaju.

- Ustavni sud je rješenjem od 21. veljače 2017. utvrdio da je Zakon iz 1978., kojim je reguliran prekid trudnoće, u skladu s Ustavom. Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Ovo iz razloga što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava, , rekao je Šeparović za N1 televiziju.

Podsjetio je da Sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, ocijenivši da to nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni.

- 'Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja, rekao je predsjednik Ustavnog suda Šeparović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!