19:36 / 09.05.2022.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Blagojević o Mirelinom slučaju: Zakon je jasan, nema mjesta moraliziranju

prof. Anita Blagojević

prof. Anita Blagojević

Foto: Dnevnik / HTV

Još nije poznata odluka povjerenstva KBC-a Zagreb na žalbu Mirele Čavajde nakon što su joj u 4 zagrebačke bolnice odbili obaviti prekid trudnoće. Zbog ovoga slučaja Ministarstvo zdravstva u bolnice šalje inspekciju. Dok se čeka odluka povjerenstva KBC-a Zagreb, šef Klinike za ženske bolesti i porode kaže - prekid trudnoće više nije opcija.

- Ovo je poodmakla trudnoća kada je dijete staro 28 tjedana trudnoće, preko 1100 grama teško. Prema tome, svaki pokušaj bilo čega drugoga, može se govoriti samo o porođaju, istaknuo je prof.dr.sc. Slavko Orešković, dr. med., dekan Medicinskog fakulteta i šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Koji se može prijevremeno inducirati, što djetetu umanjuje šanse za bolji oporavak, a druga mogućnost je feticid koji u Hrvatskoj nikada nije napravljen.

- Mada neki privatni stručnjaci kažu da nije to eutanazija. Vi to dijete usmrćujete, to nije naš posao, naš je posao da probamo pomoći tome djetetu, a evo i struka kaže, da postoji jedan ne baš mali postotak da bi se to moglo i učiniti, naglašava, Orešković.

Pravna stručnjakinja kaže, nema mjesta moraliziranju i politiziranju, zakon je jasan.

- U ovom konkretnom slučaju nema govora o eutanaziji. Riječ je o zakonskoj iznimci vezano uz ostvarivanje prava na prekid trudnoće nakon desetog tjedna trudnoće, riječ je o ispunjenosti te zakonske iznimke i ono samo što treba sad napraviti je da se ta iznimka osobi koja je u pitanju i ostvari, govori prof.dr.sc. Anita Blagojević s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta Osijek.

Iz Ministarstva zdravstva traže žurno rješenje u okvirima zakona i struke.

- Zatražio sam od nadležnih zdravstvenih ustanova rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva zdravstva i HZZO-a da utvrde da li su dosadašnja postupanja bila odgovarajuća, naglašavaju u ministarstvu.

Odluka povjerenstva KBC-a Zagreb još nije donesena, a termin za prekid trudnoće u Sloveniji Mirela ima sutra. Zahvat stoji 5000 eura. 

IZ HZZO-a poručuju kako upućivanje na liječenje u inozemstvu na teret sredstva HZZO-a moguće je za postupak liječenja koje se ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inozemstvu.

Od subote popodne 1472 građanina i 16 pravnih osoba u sklopu akcije udruge Solidarna za Mirelu uplatilo je 220.687,31 kuna. Iz udruge Roda u četvrtak pozivaju na prosvjed Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!