Dan grada Osijeka - predvodnika razvoja istočne Slavonije

02.12.2022.

Zadnja izmjena 11:45

Autor: I.Z./M.B./HRT/Hina

Osijek

Osijek

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Danas je otvorena dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira. Predsjednik Vlade Andrej Plenković na otvaranju je istaknuo da su ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, prometna povezanost i gradnja infrastrukture Vladini strateški prioriteti.

Dionica autoceste od Osijeka do Belog Manastira, koja je dio međunarodnog prometnog koridora 5C, duga je 24,5 kilometara, a vrijednost radova iznosi više od 500 milijuna kuna.


Otvorena dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se nakon Pelješkog mosta sada otvara i dionica koridora 5C. Očekuje da će se izgradnja preostalih nekoliko kilometara do mađarske granice ugovoriti početkom iduće godine i da će biti završena u 2024.

- Sad se tek vidi koliko je dobra bila odluka Vlade iz 2017. o odustajanju od monetizacije i prodaje autocesta. Odlukom da taj cijeli proces refinanciramo omogućili smo HAC-u da usprkos tadašnjoj zaduženosti može graditi nove dionice autocesta, rekao je Butković.

Najavio je da danas otvorena dionica autoceste neće biti u sustavu naplate do Nove godine te pozvao građane da dođu i pogledaju most na toj dionici, koji je impresivan i malo duži od Pelješkog.

Otvarajući dionicu, premijer Plenković rekao je da europski koridor 5C koji povezuje Budimpeštu s Pločama upravo u Slavoniji dobiva punu međunarodnu dimenziju.

Najavio je da će radovi na preostalih pet kilometara do mađarske granice biti završeni tijekom 2024. te da je današnjim otvorenjem poslana još jedna snažna poruka dovršetka infrastrukture i mreže hrvatskih autocesta.

Poručio je da ta autocesta mora davati dinamiku gospodarskog razvoja uz sve prednosti koje koridor donosi za istok Slavonije te da se na taj način Baranja u cijelosti integrira u cestovnu strukturu i prometnu povezanost Hrvatske.

- To je velika politička poruka jer je ovaj dio Hrvatske nekada bio privremeno okupiran, a danas ova autocesta ljudima koji ovdje žive omogućuje da stvore vibrantnu ekonomsku atmosferu te aktivnost koja će doprinijeti razvoju Slavonije. Ovo je također dio projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji daje rezultate, ustvrdio je Plenković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan podsjetio je da je ukupna dužina koridora 5C kroz Hrvatsku 88,6 kilometara, a nakon puštanja u promet ove dionice u prometu će biti ukupno 83,6 kilometara te još preostaje izgraditi 5 kilometara do granice s Mađarskom.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić napomenuo je kako je "jedna prijašnja vlada" taj koridor svela samo na brzu cestu i stavila izvan planova izgradnje, ali da je mandatu sadašnje vlade projekt vraćen u puni profil autoceste.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob ocijenio je kako je današnje otvaranje najveći događaj od mirne reintagracije Baranje, koji mnogo znači za građane, ali najviše za poduzetništvo i gospodarski razvoj.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je da nije moglo biti ljepšeg poklona za današnji Dan grada Osijeka od produžetka koridora 5C, dodajući kako će realizacijom tog projekta Osijek postati prometno čvorište, s dobrom povezanošću sa Zagrebom, Budimpeštom i Pločama.


Dan grada Osijeka- grada predvodnika razvoja istočne Slavonije

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je u petak u osječkom HNK nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Čestitajući građanima Osijeka Dan grada premijer Andrej Plenković je ocijenio da se u Osijeku na svakom koraku vidi provedba projekata koji taj slavonski grad pretvaraju u mjesto ugodnog življenja.

- Osijek doista predstavlja gospodarsko, političko i svako drugo središte Slavonije i to nas raduje jer sve što se ovdje radi, radi se poradi samih građana. Stoga mi je drago da smo ovdje uložili i ulažemo velika sredstva, rekao je Plenković koji je uoči svečane sjednice u promet pustio novoizgrađeni dio A5 koridora autoceste od Osijeka do Belog Manastira.

- Komplementarnost mjera ovdje se jako dobro vidi. U Osiječko-baranjskoj županiji je već dulje vremena orgaizirano da djeca u osnovnim školama imaju besplatni brok i mi smo sada proširili tu važnu gestu, koja će omogućiti da u hrvatskim školama više ne bude gladnih osnovnoškolaca. Riječ je o 311.000 učenika u našim osnovnim školama, a osigurnih 544 milijuna kuna u proračunu za 2023. su zalog kvalitetnog zaokruživanja politke usmjerene prema građanima", poručio je.

Rekao je i da su besplatni udžbenici, obrok i prijevoz za učenike cilj politike Vade.

Dotaknuo se i kriza koje su pogodile društvo u proteklih nekoliko godina, od covida do energetske i finacijske krize, i ponovio da je Vlada cijelo to vrijeme poduzimala ispravne korake koje su rezultirale očuvanjem egzistencije hrvatskih obitelji, radnih mjesta, čak i povećanjem njihovog broja, te pomoći gospodarstvu i poduzetništvu.

- Pokazali smo koliko je važna solidarnost kao ključno kršćansko načelo svih politika i koje omogućuje Vladi da pravedno distribuira sredstva koja ima u proračunu, rekao je premijer Plenković.

Osim njega svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ministar rada rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Među uzvanicima je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović te nadbiskup đakovačko-osiječki, mons. Đuro Hranić.

Dan grada, 236 godina Osijeka, čestitao je i osješko-baranjski župan Ivan Anušić ocjenom da između gradske i županijske vlasti nema otvorenih pitanja te da se planovi realiziraju u zajedništvu.

Gradonačelnik Radić: Po neto dobiti u poduzetništvu smo na trećem mjestu u Hrvatskoj

Gradonačelnik Ivan Radić je ocijenio kako je "rapidno vidljivo da Osijek raste iz godine u godinu", i istaknuo da se u gradu trenutačno reliziraju projekti vrijedni više od milijardu kuna.

Izdvojio je obnovu Tvrđe, vrijednu 127 milijuna kuna, modernizaciju tramvajske infrastrukture, kupnju 13 novih autobusa, gradnju pročistača otpadnih voda, a do kraja iduće godine promenadom najdužom u ovom dijelu Europe bi se, najavio je, trebali spojiti Donji i Gornji grad.

- Osluškujemo naše sugrađane i zajedno s njima realiziramo ono što je potrebno u gradu Osijeku. Imamo odlične gospodarske rezultate, po neto dobiti u poduzetništvu smo na trećem mjestu u Hrvatskoj, a cilj nam je stvoriti Osijek najpoželjenijim mjestom za život, poručio je gradonačelnik Radić.

Dodijeljena su i nagrade zaslužnima te je Pečat grada Osijeka primio Zvonimir Bogdanović, a Zlatnu plaketu Grb grada Osijeka Centar za nestalu i zlostavljanju djecu Osijek dok je Zlatnom plaketom Grbom grada Osijeka za životno dijelo nagrađena Vera Svoboda Njikoš.

Građani Osijeka Dan grada obilježavaju u spomen na 2. prosinca 1786. kada su tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine Tvrđa, Gornji i Donji grad postali jedna cjelina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!