Predsjednik Vlade potpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e

03.08.2023.

Zadnja izmjena 19:05

Autor: M.M./Hina/HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je u četvrtak prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) i uputio ga predsjedniku RH Zoranu Milanoviću na supotpis, izvijestila je Vlada.

HRT-ov novinar Šime Vičević u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako u Vladi smatraju da ne postoji nikakva prepreka da se dogodi imenovanje čelnika VSOA-e koji će imati i svoj mandat i zakonom zajamčene ovlasti, te da Banski dvori sada praktički smatraju da je to jedini način da se osigura funkcionalnost ove agencije.

- No vidjet ćemo kakva će biti odluka predsjednika Zorana Milanovića, hoće li i on staviti potpis na taj prijedlog odluke jer zakon je u ovom slučaju sasvim jasan, a to je da imenovanje ne može biti obavljeno bez potpisa obaju predsjednika - predsjednika Republike i na predsjednika Vlade, istaknuo je Vičević.

Dodao je i kako bi trebala biti sazvana i sjednica Matičnog saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, jer bi i članovi toga odbora trebali dati svoje mišljenje o kandidatu.

Vlada: Ne vidimo nikakve prepreke za imenovanje ravnatelja VSOA-e


Premijer je prijedlog potpisao s obzirom na to da 10. kolovoza ove godine istječe Odluka o privremenom ovlaštenju brigadiru Anti Kujundžiću za koordinaciju poslova u VSOA-i.

Prijedlog je, kažu u Vladi, upućen predsjedniku RH nakon što je u jučerašnjem priopćenju iz njegova Ureda potvrđeno da je dogovoreno tko će biti kandidat za ravnatelja.

- Stoga ne vidimo nikakve prepreke za imenovanje ravnatelja VSOA-a koji će imati mandat i sve propisane ovlasti, što je jedini način kako osigurati punu funkcionalnost Agencije, poručili su iz Vlade.

Navode pritom da je u daljnjoj proceduri potrebno sazvati i sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, koji daje mišljenje o kandidatu.

Vlada je u srijedu priopćila da je potkraj prošlog tjedna predložila dva nova kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) kako bi se mogla osigurati njezina puna funkcionalnost, a da predsjednik Republike ucjenjuje i blokira izbor.

Ured Predsjednika izvijestio je u srijedu da je postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na otvorena i nepopunjena zapovjedna mjesta u OSRH. Ministarstvo obrane reagiralo je navečer na priopćenje Ureda predsjednika, istaknuvši da imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Kapulica: Očekujemo od predsjednika da što prije potpiše zahtjev o ravnatelju VSOA-e


Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica rekao je da od predsjednika Zorana Milanovića očekuje da što prije supotpiše prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).


Također je rekao i da u što kraćem roku očekuje sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, koji daje mišljenje o kandidatu.


Nakon što su dužnosnici usuglasili rješenje za novog ravnatelj VSOA-e i nakon što je predsjednik Vlade potpisao to rješenje, mi iz vladajuće većine očekujemo da će isto potpisati i Predsjednik Republike i da će sve bi gotovo do 10. kolovoza, rekao je Hini zastupnik HDZ-a Mario Kapulica te podsjetio da za sedam dana istječe Odluka o privremenom ovlaštenju brigadiru Anti Kujundžiću za koordinaciju poslova u VSOA-i.

Naglasio je i da "nikome ne bi trebalo biti u interesu da se privremeno rješenje pretvori u redovitu situaciju, pa ni predsjedniku države, ako doista brine za normalno i usklađeno funkcioniranje obavještajnog i sigurnosnog sustava".

- Imamo priliku pokazati da znamo rješavati takve stvari. Ako se to nakon svega, nakon svih razgovora koji su vođeni u zadnjih mjesec i pol dana, ne riješi, onda imamo ozbiljan problem za koji predsjednik države ne može racionalnim putem pronaći objašnjenje, ustvrdio je Kapulica.

Sazivanje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost


Ako predsjednik Milanović potpiše prijedlog koji mu je danas poslan iz Banskih dvora, sljedeći je korak sazivanje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na čijem je čelu SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

Od predsjednika odbora očekujemo da idućih dana sazove sjednicu, kako bi u što kraćem roku obavili razgovore o kandidatu koji je usuglašen i dali mišljenje o njegovom imenovanju, rekao je HDZ-ov potpredsjednik tog odbora te dodao da sjednica nadležnog odbora "može biti i sutra što se vladajuće većine tiče", a očekuje je početkom sljedećeg tjedna.

Kapulica je kazao i da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još prije pet mjeseci pozvao predsjednika Milanovića da se očituje o tadašnjem kandidatu, što on nije učinio. Sada, dodao je, predsjednik Republike više nema ni jedan razlog da ne poduzme traženi korak, a to je supotpis za novog ravnatelja VSOA-e.

Osim ravnatelja VSOA-e, postoji još niz nepopunjenih mjesta, no ona su nepopunjena upravo zato što je Milanović odbio dati potrebu suglasnost, istaknuo je Kapulica. Zbog toga, dodao je, eventualne zahtjeve s Pantovčaka da se sva ta mjesta popune 'u paketu', smatra neprihvatljivima.

Rješenje nam je nastavak normalnog funkcioniranja obavještajnog sustava i omogućiti onima koji su zaduženi za sigurnost da nastave raditi svoj posao", zaključio je Kapulica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!