Na pomolu dogovor Pantovčaka i Banskih dvora o ravnatelju VSOA-e?

02.08.2023.

Zadnja izmjena 22:15

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Održan je još jedan sastanak potpredsjednika Vlade Tome Medveda i savjetnika predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića vezano za novog ravnatelja VSOA-e. Nakon što je Vladin kandidat, brigadni general Mijo Validžić, sam odustao, Banski su dvori predložili dva nova kandidata i o jednom je, navodno, postignuta suglasnost. Iz MORH-a je priopćeno da je ministar Banožić uputio prijedlog novog kandidata premijeru i predsjedniku.

Iz Vlade su priopćili kako je brigadni general Mijo Validžić, koji je bio predložen za ravnatelja VSOA-a, zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te blokirao njegovo imenovanje.

No, dodaju, ne smatraju prihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e, što je, kako tvrde, naznačeno kao stav iz Ureda predsjednika RH. Takvo ucjenjivačko postupanje nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama.

Banski dvori: Ne pristajemo na ucjene


Time predsjednik RH blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e i druga imenovanja u sustavu obrane i čini štetu funkcioniranju Hrvatske vojske i Oružanih snaga, poručuju iz Vlade te opetovano naglašavaju da ne pristaju na ucjene da se druga vojna mjesta uvjetuju za rješavanje VSOA-e.

Iz Banskih dvora podsjećaju da kod predsjednika RH "mjesecima stoje i prijedlozi za imenovanja drugih vojnih dužnosti u sustavu obrane". Riječ je o nizu vojnih časnika koji godinama profesionalno rade svoj posao u okviru sustava Oružanih snaga te je uobičajeno da se navedena imenovanja rješavaju u skladu sa zakonom predviđenom procedurom, što uključuje načelnika Glavnog stožera OSRH, ministra obrane i predsjednika RH, stoji u priopćenju.


Ured predsjednika: Dogovor postignut, čeka se potpis ministra obrane  


Iz Ureda predsjednika priopćeno je da je postignuta suglasnost o imenovanju čelnika na nepopunjena mjesta, a za završetak procedure čeka se samo provođenje interne procedure u MORH-u, na kojoj, kako kažu u Uredu predsjednika, inzistira ministar obrane Mario Banožić.


U priopćenju se navodi da je "nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana - postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u OSRH - direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova".

- Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi da je mora provesti. Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta, dodaje se u priopćenju. 

Banožić uputio prijedlog kandidata premijeru i predsjedniku


Iz MORH-a su priopćili kako su dužni reagirati "nastavno na priopćenje Ureda predsjednika RH (...) radi točnog i objektivnog izvještavanja".

Napominju kako imenovanje ravnatelja VSOA-e supotpisuju premijer i predsjednik uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a da je procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u HV-u drugačija i propisana je Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama.

Dodaju kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u priopćenju, kod predsjednika stoje već mjesecima, a da je ministar Mario Banožić više puta javno pozivao predsjednika na pitanje imenovanja u Hrvatskoj vojsci. U priopćenju se naglašava kako je imenovanje ravnatelja VSOA-e - prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u HV-u.

- Za pojedina imenovanja, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas. Nije riječ ni o kakvom 'čekanju' ili provođenju interne procedure u MORH-u koju 'ministar obrane tvrdi kako je mora provesti', kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi, stoji u priopćenju iz MORH-a.

Zaključuje se kako je, "nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja VSOA-e, ministar Banožić ispunio svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH".


Podsjetimo da do 11. kolovoza u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji vrijedi privremeno rješenje. Naime, 10. srpnja na privremeno mjesto čelnika te agencije imenovan je brigadir Ante Kujunđić koji obavlja tehničke nužne poslove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!