Plenković neće doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća

17.10.2022.

18:32

Autor: M.M./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da neće doći na sjednicu saborskog Antikorupcijskog vijeća kako ne bi davao legitimitet političkom igrokazu oporbe koja to radi u dosluhu sa Uskokovim okrivljenikom koji je sa njima u dealu.

- Sutra imamo redoviti dogovoreni termin - raspravu o bitnom izvješću svih aktivnosti Vlade. Ja ću prije toga u 11 sati imati video obraćanje ukrajinskom parlamentu. Mi imamo svoju agendu, ako netko drugi ima svoju agendu širok mu put, nek se bavi sobom. Oko cijele te aktivnosti koja se svodi na nezakonit način djelovanja Antikorupcijskog vijeća ne treba trošiti riječi. Štogod mi radili, primjerice ako bude rast oko 6 posto mislim da je to naš napor da se skreće pozornost s Ine, ako sutra držimo izvješće to je sigurno skretanje pozornosti s Ine.... sve aktivnosti koje činimo poteklih godina, sve je to u cilju skretanja pozornosti s Ine, a mi želimo skrenuti pozornost da je aferu u Ini otkrilo Ministarstvo financija. To je naša temeljna zadaća. Trošiti riječi na te ekshibicioniste bi bilo samo njima davanje na važnosti, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

- Saborski odbor za Ustav rekao je da to nadležno tijelo djeluje nezakonito. Ako djeluje nezakonito zašto bi se mi odazivali i davali legitimitet političkom igrokazu oporbe. Oporbe koja radi u dosluhu s Uskokovim optuženikom.

Smatra i da je Uskokov optuženik Dragan Kovačević krenuo u manevar političkog napadanja njega kao premijera pa očekuje da mu odgovara i daje na važnosti.

- Mi s njegovim uhićenjem i lopovštinom u Janafu nemamo ništa. On možda računa da će sutra na vlast doći netko drugi umjesto nas, pa da kaže ajde, možda vi iz institucija progona budite fleksibilniji prema njemu, on je radio na demontaži HDZ-a. On je investirao u svoju budućnost. Pripremili su se i pravno, i politički i komunikacijski. Cijela zaokružena vježba koja je jasna, rekao je.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a

Istaknuo je da su na sjednici Predsjedništva raspravili sve relevantne događaje za aktvnosti stranke prošlog tjedna i najavili novi tjedan.

- Sutra u 12 sati imamo godišnje izvješće o radu Vlade. Rezimirat ćemo strateška postignuća koja su iza nas, brojne aktivnosti obilježene vladinim snažnim intervenizmom u interesu zaštite ekonomskog i socijalnog statusa naših stanovnika i gospodarstvenika, rekao je.

Istaknuo je kako će Vlada ovaj tjedan predložiti Hrvatskom saboru rebalans.

- Ministar zdravstva predstavio je koncept reforme zdravstva koji će do kraja tjedna krenuti u javno savjetovanje. Ministar Filipović predstavio je koncept zakona o trgovini koji će također ovaj tjedan ići u javno savjetovanje, rekao je. 

- Imali smo sjednicu vlade. Produžili smo postojeće cijene naftnih derivata s obzirom da su cijene naftnih derivata poskupjele i da nije bilo intervencije vlade i dizel i benzin bi poskupjeli i to znatno. Sve radimo kako bismo omogućili bolju situaciju za građane i gospodarstvenike, istaknuo je premijer Plenković.

Najavio je i da se ovog tjedna održava i Europsko vijeće na kojem je glavna tema energetika, a da će sutra Europska komisija izaći s prijedlogom vezanim uz pronalaženje rješenja oko ograničenja cijena plina.

Pregovori sa sindikatima

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima. 

- Rekao sam da smo mi vrlo uspješni oko vođenja socijalnog dijaloga sa sindikatima. Smatram da su naša dosadašnje postignuća napravili ogromni iskorak u odnosu na druge vlade i sindikati to itekako znaju. Nastavit će se razgovori sutra popodne i vjerujem da ćemo pronaći rješenje koje je prihvatljivo i proračunski održivo. Ponude koje su bile na stolu su bile dobre, a ako ih treba dodatno poboljšati, ja vjerujem da ćemo to učiniti, istaknuo je. 

Na upit hoće li se uključiti u pregovore, rekao je da hoće, ali ne sutra.

- Uvijek se uključim. Oni su dio moje vlade, a mi djelujemo kao tim.

Cijene naftnih derivata

Osvrnuo se i na komentare da bi moglo doći do nestašice naftnih derivata.

- Mislim da neće doći do nikakve nestašica goriva. Bitno je da cijenu goriva zadržimo da je priuštiva našim građanima. Uvjeren sam da će se naći dobro rješenje. Nije dobro da imamo tako velik rast cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu što se onda reflektira na dizanje cijena benzina i dizela.

Na upit što će biti sljedeći tjedan Plenković je rekao da će o tome kada dođe vrijeme.

Zdravstvena reforma

Komentirao je i zdravstvenu reformu.

- Cilj je staviti pacijente u fokus, staviti fokus na prevenciju, zdrav život, na primarnu zdravstvenu zaštitu, reorganizaciju bolničkog sustava, kvalitetu i na smanjenje troškova. To je šest ključnih točaka, rekao je.

Zakon o trgovini

Istaknuo je i da neće dobiti otkaz oni koji ne žele raditi nedjeljom.

Prijedlogom Zakona o trgovini, kojeg je predstavio ministar gospodarstva Davor Filipović, premijer je rekao da je i neradna nedjelja u sklopu tog zakona.

- Naravno, pa to je cijeli bit zakona, rekao je odgovarajući na novinarski upit. Naglasio je kako je cilj zakona da se nađe dobar balans između rada i obiteljskog života. Pojasnio je da bi se, po prijedlogu zakona, moglo raditi 16 nedjelja, od njih 52, uz iznimke za one službe koje uobičajeno rade nedjeljom.

Tako će i svi oni koji rade nedjeljom biti adekvatno nagrađeni, a oni koji rade u nekoj tvrtci koja, između ostalog, radi nedjeljom, a oni ne žele raditi - ne smiju zbog toga dobiti otkaz.

Koalicija s Možemo!

Komentirao je i napise o koaliciji Možemo! i HDZ-a.

- Aha, to je još jedna od tema za skretanje pozornosti. Meni se čini da ovakva ekipa iz oporbe ne može spavati od nas koliko su fokusirani, a ta varijanta da se s nečeg skreće pozornost su postale smiješne. Razlika je u tome da radimo, a oni ne rade ništa. Po kojoj logici bi mi bili s njima u koaliciji. Sjećate se lončarenja po Zagrebu? Tu su oni specijalisti. Mi se bavimo strateškim ciljevima. Pa vi procijenite jesmo mi u koaliciji, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!