Celjak: Razumljivo je da postoji nezadovoljstvo brzinom obnove

16:46 / 27.12.2021.

Autor: Vijesti u 17/IMS/HRT

Župan Ivan Celjak

Župan Ivan Celjak

Foto: HRT / HRT

Vlada je predstavila Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije u vrijednosti 15 milijardi kuna, a koji za cilj ima infrastrukturalno, gospodarski i demografski obnoviti to područje pogođeno jakim potresom prije godinu dana.

Na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici su osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovali i nadležni ministri, Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnici pogođenih gradova te saborski zastupnici vladajućih i oporbe. 

- U idućih 8 godina za gospodarsku i društvenu revitalizaciju tog djela Hrvatske će biti uloženo više od 15 mlrd kuna i to kroz infrastrukturne, gospodarske, ali i demografske projekte. Od konkretnih projekta spomenut je dovršetak autoceste Zagreb - Sisak te razvoj poduzetništva. Neki su natječaji završeni, u pripremi su i novi, a raduje i velik interes poduzetnika. Tu je i obnova stambenih jedinica. Radi se o dugoročnom planu, prioritet je sama obnova potresom pogođenog područja. Istaknuto je također kako svi bi htjeli da obnova ide brže, ali veoma je zahtjevna pa će i trajati nekoliko godina - izvijestila je za Dnevnik HTV-a novinarka Iva Magušić-Dumančić.

- Ono što je nama bio imperativ kao Vladi RH i zadatak koji je predsjednik Vlade stavio i pred Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i pred Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zapravo je imperativ da promijenimo stanje na području Sisačko-moslavačke županije. Ovim programom zapravo i činimo taj korak da bismo to stanje i promijenili u narednom desetogodišnjem razdoblju - izjavila je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

- Program predstavlja jasnu poruku Vlade našem stanovništvu na području Sisačko-moslavačke županije da će naredne godine koje nose proračunska i europska sredstva biti najvećem djelom fokusirani upravo na revitalizaciju tog prostora - poručio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ćorić je rekao i da su jedna od pretpostavki snažnije integracije Banovine i Sisačko-moslavačke županije njezina infrastrukturna i prometna povezanost te stoga cestovni i željeznički koridori navedeni u tom programu čine velik financijski dio tog programa. Naglasio je i da je poticanje ekonomske aktivnosti pretpostavka demografske revitalizacije tog područja.

- Svi koji sudjelujemo u postupku obnove ćemo biti zadovoljni tek kad se i posljednji stanovnik Sisačko-moslavačke županije s potresom pogođenog područja se vrati u svoj dom, u topao, čvrst i siguran objekt - izjavio je za Dnevnik HTV-a Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.

Važno je, kaže, da već funkcioniraju zdravstveni sustav, sustav obrazovanja, socijalne skrbi, što nije bilo jednostavno jer samo na području obrazovanja, Sisačko-moslavačka županija kao osnivač je imala 22 oštećena objekta. Ipak, osigurali su da učenici s područja Siska, Petrinje i Gline pohađaju nastavu na tim istim područjima. Isto tako stanovnicima čiji su domovi uništeni ili oštećeni u potresu, osiguran je privremeni smještaj.

- Razumljivo je da postoji nezadovoljstvo s brzinom obnove, očekujemo da će tijekom iduće godine ovo područje biti jedno veliko gradilište. Program revitalizacije je kvalitetan okvir unutar kojeg jedinice lokalne samouprave će realizirati projekte kojima će revitalizirati županiju na svim područjima, ali potrebno je prije svega razviti poduzetništva - zaključio je Celjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!