16:11 / 20.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Predstavljena internetska stranica Hrvatska za Ukrajinu

Predstavljena internetska stranica Hrvatska za Ukrajinu

Predstavljena internetska stranica Hrvatska za Ukrajinu

Foto: Screenshot / Hrvatska za Ukrajinu

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predstavilo je u nedjelju dvojezičnu internetsku stranicu koja će svakodnevno donositi podatke od značaja za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć pred ratnim vihorom izbjeglim ljudima.


Stranica Hrvatska za Ukrajinu na hrvatskom jeziku sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku do podataka o kapacitetima, kako se može pomoći ljudima do toga što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.

- Raseljene osobe pak na ukrajinskoj inačici kroz više kategorija mogu dobiti odgovore na najčešće postavljana pitanja, rečeno je na konferenciji za novinare u MUP-u.

Primjerice, vezano za prvi prihvat izbjeglica pojašnjava im se postupak granične kontrole, evidentiranje, ulazak sa životinjama, kome se u prvi mah javiti.

Zainteresirani za reguliranje statusa raseljene osobe mogu doznati kako i gdje podnijeti zahtjev za privremenom zaštitom, gdje dobiti iskaznicu i koja im prava iz tog statusa pripadaju.

Raseljenim osobama nude se i podaci o lokacijama smještaja, i kako regulirati status ovisno o vrsti smještaja, koje sve službe su raseljenim osobama na raspolaganju na tim lokacijama.

Stranica će se nadopunjavati kako se budu mijenjale potrebe raseljenih osoba

Stranica također donosi detalje o socijalnoj i pravnoj pomoći, primjerice ostvarivanju prava na naknadu, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i obrazovanju.

MUP je kao koordinativno tijelo Međuresorne skupine za prihvat izbjeglica prilikom izrade internetske stranice konzultirao širok krug dionika, ne samo nadležnih resora već i pravobranitelje i predstavnike ukrajinske zajednice u Hrvatskoj.

Marina Mandić iz MUP-a poručila je da će tako nastaviti jer će se stranica nadopunjavati kako se budu mijenjale potrebe raseljenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj.

- Pratit ćemo njihove potrebe i odgovarati na životna pitanja s kojima se susreću, obećala je.

Također je pokrenut telefonski broj 114 na koji raseljene osobe iz Ukrajine mogu dobiti informacije o smještaju, prehrani, zdravstvenoj zaštiti, školovanju djece, radno-pravnom statusu i drugim pravima.

MUP napominje da je od četvrtka, 17. ožujka, u funkciji online podnošenje Zahtjeva za odobrenje privremene zaštite, koji će biti omogućen na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku.

Putem izrađene aplikacije za online podnošenje zahtjeva, raseljene osobe iz Ukrajine jednostavnije će podnositi zahtjeve, dok će ih službenici lakše zaprimati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!