14:40 / 09.10.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Predstavnici Sberbanka u Zagrebu

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Ovdje smo jer želimo znati kako napreduje slučaj Agrokor, mi smo zainteresirana strana. Također, iskazali smo svoju otvorenost i potporu Vladi i tužiteljstvu u istrazi, rekao je Poletaev.
Prometno je danas bilo u DORH-u. Onamo su stigli i predstavnici Sberbanka Maksim Poletaev i Sergej Volk. Njihov dolazak iznenadio je novinare okupljene zbog druge stvari - afere elitne prostitucije.Rusi su se u DORH-u zadržali nešto manje od jednog sata i po izlasku su bili prilično tajanstveni. Poručili su tek da je sastanak bio produktivan te da su se ovdje došli raspitati kako napreduje istraga u aferi Agrokor, gdje su oni oštećena strana, ali i dati potporu Vladi i istražiteljima.

Kako smo neslužbeno doznali iz DORH-a, Rusi su sami zatražili ovaj sastanak pa im je to u DORH-u i omogućeno - jer oni na to kao oštećena stranka imaju i pravo.Vrlo je zanimljivo i to da su Rusi ovdje došli upravo na dan kada su u javnost procurili i novi detalji iz afere "Borg" o kojoj oni nisu željeli govoriti. Naime televizija N1 objavila je da su 10. travnja 2017., na dan stupanja Ante Ramljaka na dužnost, sklopljeni i ugovori s tvrtkom Alix Partners.

Agrokor je po objavljivanju dokumenata demantirao te navode poručivši da su ugovori sklopljeni puno kasnije.

Odgovor Agrokora televiziji N1 prenosimo u cijelosti:

"Agrokor je ugovor s glavnim savjetnikom za restrukturiranje, tvrtkom Alix Partners, potpisao dana 24. travnja 2017. godine, što je i objavljeno sljedeći dan, 25. travnja 2017. godine, kada je tim glavnog savjetnika započeo s radom: http://www.agrokor.hr/hr/vijesti/alixpartners-savjetnik-za-restrukturiranje-agrokora/. U javno objavljenoj izjavi predstavnika tvrtke AlixPartners Alastaira Beveridga (intervju u Jutarnjem listu iz veljače 2018. godine) stoji sljedeće: “Kao što vjerojatno znate, imamo mali broj podizvođača koji nam pomažu na ovom projektu i oni čine sastavni dio našega tima. Kako je njihov angažman vezan uz restrukturiranje Agrokora, bilo je moguće finalizirati uvjete tek kad je bilo jasno da se s našim uvjetima, uvjetima AlixPartnersa, Agrokor usuglasio. Stoga smo te ugovore potpisali ubrzo nakon što smo potpisali svoj vlastiti ugovor, a podizvođači su započeli s radom u isto vrijeme kao i moja tvrtka, 25. travnja 2017.“ Ugovor između Agrokora d.d. i operativnih kompanija koji ste krivo interpretirali i objavili ne dočekavši ovaj odgovor Agrokora sklopljen je s operativnim kompanijama na dan 18. kolovoza 2017. na određeno vrijeme, koje se odnosi na cijelo vrijeme trajanja postupka izvanredne uprave koji je počeo 10. travnja 2017. godine. On ničim ne implicira da je glavni savjetnik za restrukturiranje bio angažiran na dan 10. travnja 2017. godine te je vaša interpretacija jednog ugovornog članka koji samo jasno određuje trajanje postupka izvanredne uprave potpuno neutemeljena. Što se tiče računa tvrtke AlixPartners na iznos od 750.000 eura izdane Agrokoru s datumom 27. travnja 2017. godine, radi se o plaćanju tzv. “retainera” odnosno, prema ugovoru, “an advance payment on account of Fees and Expenses”. Avansno plaćanje je ugovoreno kao svojevrsna sigurnost da će do plaćanja prvih tjednih računa doista i doći, što s obzirom na okolnosti de facto stečaja u kojem se Agrokor nalazio kada je angažiran glavni savjetnik nije neuobičajeno niti iznenađujuće.  Iznos od 254.800 eura na računu koji nosi datum 30. travnja 2017. godine odnosi se na „Professional fees – week ended 30 April 2017 and Expenses“ te se dakle radi o plaćanju prvog tjedna angažmana glavnog savjetnika za restrukturiranje s pripadajućim troškovima, u skladu s ugovorom."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!