Pregledi koji život znače

08:21 / 10.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Ilustracija, Robert Anic/PIXSELL

Ilustracija, Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O pregledima koji život znače govore predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera i predsjednik Nacionalnog programa za provedbu ranog otkrivanja raka debelog crijeva Neven Ljubičić.
Peti je dan "Lila tjedna" u kojem je besplatno organizirano testiranje na HPV i to za 1200 žena. U Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Sisku, i to bez uputnice.

S duge strane u sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva počeo je četvrti ciklus pozivanja građana na testiranje. Od raka debelog crijeva u Hrvatskoj je svakodnevno 10 oboljelih, a rak vrata maternice godišnje odnosi više od 100 života.

O pregledima koji život znače u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera i predsjednik Nacionalnog programa za provedbu ranog otkrivanja raka debelog crijeva (HZJZ) Neven Ljubičić

- Na besplatno testiranje na HPV odazvalo se više od 500 žena, kazala je Ivana Kalogjera. Iznijela je podatak da je prošle godine, od 120 testiranih žena - kod 21 pronađena prisutnost HPV virusa. Izrazila je zadovoljstvo što su se pozivu na testiranje odazvale žene koje godinama nisu bile kod ginekologa. Naglasila je kako je porazno da su ovih dana dobili više upita o tome što je HPV pa smatra da obrazovni sustav mora uložiti više napora kako bi se educirali mladi. Dodala je kako "gubimo previše života jer je rak kod nas i dalje stigmatizirana bolest. Nije svaka dijagnoza odmah smrtna presuda", dodala je. 

Neven Ljubičić naglasio je kako je rak debelog crijeva jedini karcinom koji se može eradicirati - mogu se otkriti same preteče bolesti i spriječiti da u opće dođe do oboljenja. Ciljna skupina nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva su osobe od 50 do 74 godine koje svake godine dobiju poziv za testiranje. Nažalost, odaziv u zadnjim godinama bio je 20 posto. Kod testiranih - otkriveno je gotovo 300 novih karcinoma koji su bili u ranoj  
fazi i koji su izlječivi. Inače, u Hrvatskoj svake godine od raka kolona oboli 3600 ljudi, a smrtnost od raka kolona je 30 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!