Prekinut krijumčarski lanac, uhićeno 11 osoba

16.10.2021.

16:31

Autor: M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prekinut krijumčarski lanac

Prekinut krijumčarski lanac

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U velikoj akciji PNUSKOK-a "Grota" nakon gotovo godinu dana prekinut je krijumčarski lanac kojim se iz BiH heroin dopremao u Istru i Dalmaciju. Uhićeno je 11 osoba, od kojih troje državljana BiH, a za jednom se traga. Zaplijenjeno je gotovo 20 kilograma heroina, kilogram i 330 grama amfetamina te oko milijun kuna.

Ova je droga trebala završiti u Istri i Dalmaciji. Međutim, zaplijenjena je u stanovima i poslovnim prostorima u Splitu i Puli, te u vozilima na graničnom prijelazu Kamensko.

- Droga nije još vještačena, a o samoj vrijednosti droge ne bih htio govoriti jer to izgleda kontraproduktivno. Radi se o visokoj vrijednosti. Međutim ona može djelovati motivirajuće na nove krijumčare tako da bi taj podatak zadržao, rekao je Božo Barbarić, voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a iz Rijeke.

 Zaplijenjen heroin iznimne čistoće

Heroin potječe iz zemalja Zlatnoga polumjeseca, a u našu je zemlju stizao balkanskom rutom koja ima nekoliko krakova: preko Albanije, istočnom Europom, te preko Bosne i Hercegovine. Tim je putem stigla i ova droga. Zaplijenjeni je heroin iznimne čistoće, a prije nego što bi došao do krajnjeg korisnika, miješao bi se takozvanim punilima pa bi se njegova količina čak utrostručila."

Vrijednost zaplijenjene droge policija nije navodila, no neslužbeno doznajemo da se gram heroina na ulici prodaje za 300 kuna. Krijumčari su, kaže Goran Rebić, vođa grupe Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Rijeci - "nastavno na propisane epidemiološke mjere ulazili u Republiku Hrvatsku koristeći fiktivna pisma za poslovne sastanke". 

Uhićeno je 11 osoba, troje su državljani Bosne i Herecegovine, dok se za jednom osobom još traga. Do njih se došlo koordiniranom akcijom s policijom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, ali i radom na terenu. 

Riječ je o rekordnoj zapljeni. Dio uhićenih osoba već je osuđivan za isto kazneno djelo. Kriminalističko se istraživanje nastavlja kako bi se utvrdio tijek pranja novca.


Podsjetimo na još dvije velike ovogodišnje policijske akcije kojima su prekinuti krijumčarski lanci i zaplijenjene veće količine narkotika. Sredinom travnja u Luci Ploče, u kontejneru s bananama otkrivena je pošiljka iz Južne Amerike - rekordnih 500 kilograma kokaina.

A najveći uspjeh razbijanje je balkanskog narkokartela u velikoj međunarodnoj akciji Europola. Uz hrvatsku, sudjelovale su policije 7 zemalja. Uhićena su 23 krijumčara i zaplijenjeno 2600 kilograma kokaina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!