07:16 / 10.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Prekinuta sjednica zagrebačke Skupštine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saga zvana zagrebački GUP nastavljena je danas u gradskoj skupštini - i prekinuta. Oporba sve naziva farsom.
Saga zvana zagrebački GUP nastavljena je danas u gradskoj skupštini - i prekinuta. Nakon cjelodnevne rasprave predsjednik Skupštine Drago Prgomet stavio je na glasovanje odluku o prekidu sjednice. Za prekid je glasalo 26 zastupnika, a protiv su bila 23. Suzdržanih nije bilo. Sjednica će se nastaviti sutra u 10.30 sati.Prije prekida sjednice Skupštini se obratio gradonačelnik Milan Bandić. Kazao je kako su od amandmana odustali kako bi proces bio transparentan te najavio da će u izmjenama i dopunama GUP-a razmotriti sve primjedbe građana. Za kraj naveo je da GUP nije savršen, ali da su ga napravili po pravilima koja imaju.U svakom slučaju politička-šahovska partija nastavlja se i dalje je neizvjestan rasplet. Opcije su da se ide ili u glasovanje o amandmanima, odnosno odbijanje amandmana ili se ide u glasovanje o integralnoj verziji GUP-a. Treća je opcija da gradonačelnik Bandić sam povuče svoj GUP što bi značilo da se cijela priča odgađa za neko vrijeme.HDZ neće podržati GUP bez da se usvoje njihovi amandmani

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš izjavio je da HDZ, unatoč Bandićevom odbijanju - HDZ ostaje pri svojih 11 amandmana jer su, kako je rekao, doneseni u skladu sa statutom i poslovnikom. Andrija Mikulić ponovio je kako u HDZ-u očekuju da se ti amandmani usvoje jer u suprotnom njegovi zastupnici neće podržati GUP.

Bandić odbio sve preostale HDZ-ove amandmane

Gradonačelnik Milan Bandić povukao je sve svoje amandmane, njih čak 71, a HDZ 4 od svojih 15. Prođe li samo jedan, GUP ponovno ide u Ministarstvo graditeljstva na ocjenu, a ako amandmani ne budu prihvaćeni, o dokumentu će se odmah glasati. Međutim, Bandić je odbio preostalih 11 HDZ-ovih amandmana, jer nisu bili u javnoj raspravi. Kao takvi, poručuje u očitovanju Bandić - ne odražavaju stručni stav izražen u Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju GUP-a.

HDZ neće povući svojih 11 amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a, najavio je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš nakon što su na sjednici Gradske skupštine obje zamjenice gradonačelnika Bandića pozivale HDZ da povuče amandmane. "Imali smo ih 15, povukli smo četiri i ostaje 11 amandmana iza kojih stojimo", rekao je Ilijaš u stanci sjednice i istaknuo da HDZ od tih amandmana neće odustati.

Zbog mnogo amandmana na GUP analiza do ponedjeljka 
Prepirke oko zagrebačkog GUP-a 
Tomašević: Otimačina resursa za iduću kampanju 
Amandmani na GUP pretvorit će 530 tisuća kvadrata iz javne u površinu za gradnju? 

Da je HDZ povukao svojih 11 amandmana, na današnjoj sjednici Gradske skupštine moglo bi se glasati o izmjenama i dopunama GUP-a. Da su ostali, na današnjoj sjednici bi se moglo glasati samo o tim amandmanima i ako se prihvate, idu na usuglašavanje u Ministarstvo graditeljstva.

Bandić: Jedino je pošteno da se povuku svi amandmani

Prije početka današnje sjednice zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te klub njegove stranke i Zelene liste povukli su sve svoje amandmane, njih 71. Bandić je poručio kako je "jedino pošteno i korektno da se povuku svi amandmani, da se izglasa GUP i da idemo raditi na dobrobit građana".Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je da je gradonačelnik bio podnio amandmane kao reakciju na 15 amandmana HDZ-a te je pozvala koalicijske partnere da i oni povuku sve svoje amandmane. Navodeći kronologiju kako se GUP donosio, Pavičić Vukičević je kazala da je njihova namjera bila zatvoriti proces izmjena i dopuna GUP-a koji je dobio suglasnost dvaju ministarstva - okoliša i graditeljstva, i potom, s obzirom na pristigle prijedloge, pokrenuti novi postupak izmjena i dopuna GUP-a.

Pozvala je HDZ da oni povuku sve svoje amandmane kako bi zaključili proces i nakon toga pokrenuli novi postupak izmjena GUP-a na pravno predviđen način. Takvo objašnjenje izazvalo je niz reakcija oporbe koja je, kažu, konsternirana ponašanjem vladajuće većine.

Mišić: GUP je sredstvo sukoba i politiziranja između Bandića i HDZ-a

Zastupnik SDP-a Matej Mišić ustvrdio je da su na sjednici Skupštine doživjeli "presedan" jer su obje zamjenice gradonačelnika Bandića pozivale koalicijskog partnera HDZ da povuče 11 amandmana koje su podnijeli na GUP. Ocjenjuje da je GUP postao "sredstvo sukoba, sredstvo politiziranja i sredstvo politikanstva između Milana Bandića i HDZ-a". Podsjetio je da će nakon točke o izmjenama i dopunama GUP-a na dnevnom redu biti točka o raspisivanju referenduma o tom GUP-u koju su podnijeli SDP i ostatak oporbe.

Tomislav Stojak (HNS) objasnio je koje su opcije u vezi s GUP-om i amandmanima te što misli o potezima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. "Ako bilo koji od 11 HDZ-ovih amandmana bude usvojen, onda se o GUP-u danas niti neće glasati, kazao je.I ranije su na obrazloženje pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanje Jerković u vezi s GUP-om slijedile replike. Potom su se obratili Zvane Brumnić (SDP) i Anka Mrak-Taritaš (GLAS) te su istaknuli da je pročelnica iznijela tek proceduru u vezi s izmjenama Generalnog urbanističkog plana. Kažu da ih ne zanima procedura jer to mogu saznati u zakonu, već ih zanima sadržaj, odnosno javni interes GUP-a.

Nezavisna zastupnica Marijana Sumpor smatra da treba donijeti novi GUP, a ne raditi "zakrpu na zakrpu". Tomislav Tomašević,  zastupnik Platforme Možemo!, tražio je da mu pročelnica objasni zašto GUP nije odavno izglasan. Smatra da bi bio odavno izglasan da u zadnji čas nije mijenjan.Oporba srušila kvorum na početku sjednice Gradske skupštine

Na početku sjednice, kada je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković počela izlagati obrazloženje oko GUP-a, oporba je napustila skupštinske klupe te je zbog nedostatka kvoruma sjednica bila prekinuta do 10.45. Zastupnik Renato Petek kazao je tada novinarima da je opozicija srušila kvorum "jer trgovina traje negdje drugdje, a ne na sjednici Gradske skupštine".

Istaknuo je da dio kluba HDZ-a nije prisutan na sjednici. "Tako smo i mogli srušiti kvorum, inače ne bismo imali dovoljno ruku za to. Ključno je da oni, u svojoj trgovačkoj koaliciji, dogovore kako će izgledati krajnji dokument o kojem ćemo raspravljati. Nema smisla da mi krenemo raspravljati, a da oni masakriraju dokument novim amandmanima ili eventualnim povlačenjem postojećih", dodaje. Tema dana: Tomislav Tomašević i Tihomil Matković

O GUP-u i političkoj šahovskoj partiji u Skupštini u Temi dana  HTV-a govorili su gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) te predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković. U emisiju je bio pozvan i predstavnik Grada Zagreba. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je, nakon potpisivanja obrazaca za prijavu kandidatura za unutarstranačke izbore, da su HDZ-ovi amandmani na izmjene zagrebačkog GUP-a korisni za građane i ne vidi zašto bi se od njih odustalo. Kazao je da ne vidi zašto dobri HDZ-ovi amandmani ne bi bili usvojeni na Gradskoj skupštini, budući da se o njima pozitivno izjasnila i oporba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!