12:21 / 29.03.2021.

Autor: HRT

Plenković: Milanović bi se trebao ispričati

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: IMS / HRT

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je i istupe predsjednika RH Zorana Milanovića.

Naglasio je da se za postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda potrebno držati Ustava i zakona.

- Ustavni sud je nešto kazao i on je jedini meritoran. Zlata Đurđević pristala je biti kandidat u proceduri koja nije u skladu sa zakonom i mi je nećemo podržati, jer ne može se biti predsjednik Ustavnog suda ako se ne poštuje zakon i reguliran proces predlaganja i biranja. Tu nema ni pluseva ni minuseva, rekao je.

Govoreći o predsjedniku Zoranu Milanoviću, rekao je da salva uvreda ide prema svima, ustvrdivši da "gotovo da se mediji i društvo navikavaju".

- Riječ je o političkom divljaštvu, ispod svih razina komunikacije, i vrijeđanje svih koji imaju drugačije mišljenje. To je neprihvatljivo. A katastrofa je ako to javnost podržava. Ja se nadam da je takvih malo, da je to talog društvenih mreža jer je to podloga za govor mržnje. Pupovac je napadnut kao predsjednik SDSS-a na besprizoran način, i smatram da bi mu se trebao ispričati, kao i cijeloj javnosti, rekao je.

Ustvrdio je da je Milanovićeva ustavna zadaća predlagati kandidate, a ne "dozivati ljude i pretvarati ih u neke njegove žetončiće".

Kazao je da se, "ako se ovako nastavi, može razgovarati i o opozivu predsjednika Zorana Milanovića". Prozvao je Most za koji je ustvrdio da mu pomogao Milanoviću da bude izabran.

- Glume nekakvu klerikalnu desnicu, a u biti su za predsjednika koji dolazi s lijevog spektra, rekao je.

Prozvao je i  Grbina, Klisovića i Miljevića zašto šute, upitavši ih odobravaju li "ovakve divljačke i vulgarne napade na Pupovca". 

- Da vas čujem, zucnite, rekao je Plenković.

 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!