14:00 / 26.03.2021.

Autor: I.H./HRT

Plenković: Zlata Đurđević neće biti predsjednica 100%

Presica premijera Plenkovića

Presica premijera Plenkovića

Foto: Boris Scitar/HTV / Vecernji list/PIXSELL/HRT

Na današnjoj konferenciji za novinare oko raspodijele cjepiva u EU-u, premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na izbor predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda.

"Ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, mora poštivati zakon" 


Premijer je rekao da ne zna kako profesorica Đurđević koja se javila za predstavnika RH na europskom sudu u Strasbourgu, se propustila javiti na javni poziv DSV-a. Pita se što ju je u tome sprečavalo, smatra da je samu sebe pustila da bude kandidat u protuzakonitoj proceduri. Čini mu se da Đurđević ima dosta čudna shvaćanja. 


- Kada netko ide na ključno mjesto u hrvatskom pravosuđu (...) i onda prvo propusti natječaj, nakon čega ide s izjavama da je prihvaćanje predsjednikove ponude da ju on kandidira mimo zakonske procedure, ne diskvalificira. Sorry, ne ide to tako, poručio je. 


Dodao je da ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, mora poštivati zakon i tu je priča završena. 


- Jedna stručnjakinja je prihvatila biti ne-kandidat u protuzakonitoj proceduri i napravila je ogromnu pogrešku, više nije tako besprijekorna stručnjakinja, kao što se imalo dojam prije nego to učinila (..) Ovo se u ovom procesu ne može oprostiti, dodao je. 


Ponovio je kako se s događajima koji su se dogodili u posljednjih nekoliko tjedana diskvalificirala. Naglasio je i kako nema nikakvog sukoba. 


"HDZ nema svog kandidata" 


- HDZ nema svog kandidata, ne postoji. Zato i postoji javni poziv da se jave ljudi koji zadovoljavaju uvjete (...), rekao je. 


Osobno nema ništa protiv profesorice Đurđević, dodao je premijer, no ovo sada se tako dogodilo, ona neće biti, bit će neki drugi, ali doći ćemo na kraju do rješenja. 


Čini mu se da ova tema nije bila nužna za hrvatsku političku scenu, kao tema nametnutog sukoba kojeg ustvari nema. 


- Da HDZ toliko utječe na pravosuđe, valjda ne bi bilo ovakvih presuda, da je to sve tako, dodao je. 


Smatra kako se stvara površna slika kao da svi suci u Hrvatskoj ne vrijede. 


"Pokušaj rasklimavanja parlamentarne većine nije uspio" 


Na pitanje očekuje li probleme u vladajućoj koaliciji nakon što su Reformisti danas u Saboru najavili da će glasovati za Đurđević, Plenković je rekao da je "parlamentarna većina je stabilna, jako stabilna, dapače, tu nema nikakvog problema." 


- Ako će jedna zastupnica Reformista imati drugačiji stav, ništa se neće dogoditi parlamentarnoj većini, taj pokušaj rasklimavanja parlamentarne većine nije uspio, što je bio jedini cilj, dodao je. 


Naglasio je da "veliku reformu pravosuđa ne može provesti predsjednik Vrhovnog suda tko god to bio". 


- To su sve floskule, šuplje priče. Reforma pravosuđa se radi kroz zakone, organizaciju, digitalizaciju, obrazovanje, sredstva, učinkovitost, nepristranost, kvalitetu, a ne pamfletiranjem, politiziranjem, kroz boze i šuplje priče (...) Pitajte nekog od sudaca koji će to predsjednik Vrhovnog suda provesti epohalnu, nezaboravnu reformu pravosuđa. To nije realno, to su smiješne stvari, rekao je. 


"Đurđević je napravila neke wrong choices" 


Na pitanje bi li stav HDZ-a bio drugačiji da se Đurđević nije javila jer ju je predsjednik pozvao, premijer je rekao da je to sada passe. 


- Nemam se potrebe o tome očitovati jer ta situacija nije realna (...) Došlo je do jedne nove situacije u kojoj naš stav prije i poslije ovoga vis-a-vis nje nije isti i gotovo. Tu nema ničega osobnog niti lošeg, ona je sigurno ugledna profesorica (...), ali u ovoj situaciji je napravila neke wrong choices, dodao je Plenković. 


Plenković smatra da su se na dosadašnji javni poziv javili oni koji se nisu s nikim dogovarali, uvjeren je u to 100% jer predsjednik ne želi predložiti nikoga od troje koji su se javili. 


- Ako ide neki drugi natječaj, može se javiti tko god želi, tko god ima uvjete i ambiciju biti predsjednik Vrhovnog suda, ta osoba mora to htjeti, osim što mora zadovoljavati uvjete i znati kako će raditi taj posao, objasnio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!