Plenković: Važnost obrazovanja ključ uspješne demokracije

29.04.2022.

10:00

Autor: M.M./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Karlovačke županije. Među ostalim, istaknuo je da je obrazovanje, uz demografiju, možda najvažnije pitanje s kojim smo suočeni. "Hoću dobar obrazovni sustav, odlične filtere i ljude koji su tako dobro obrazovani i imaju takve vještine da mogu zaključivati i raditi prave izbore na informiran način. To je ključ uspješne demokracije", rekao je. 

Premijer je čestitao Dan Karlovačke županije koji se obilježava 1. svibnja.

- Drago mi je da smo imali prigodu vidjeti i čuti postignuća Karlovačke županije, u svim sektorima, kazao je.

Rekao je da će Vlada u svibnju ili lipnju imati redoviti susret sa županima i županicama kako bi nastavili suradnju.    

Izazovi Vlade u proteklih pet godina

Novim članovima Vlade zaželio je mnogo uspjeha u radu. Očekuje od njih predan rad na programu Vlade.

Rekao je da neki članovi oporbe čak nisu ni glasali protiv novih ministra.

- Dobili su uvjerljive glasove povjerenja. Ako oporba počne govoriti da smo fenomenalni i super, onda njih nema. Od hrvatskih građana očekujem da prepoznaju razliku - mi smo se u zadnjih pet godina susreli s mnogim izazovima, kao nijedna vlada dosad, ustvrdio je. 

Veseli se što je Davor Filipović dobio mogućnost da "pokaže od čega je sastavljen" te smatra da je kao kandidat za gradonačelnika Zagreba bio kvalitetniji od drugih, ali nije imao prijateljsko ozračje.

- Kao ministar gospodarstva obavit će odličan posao, uvjeren je.

Surova agresija na Ukrajinu

Istaknuo je da cijene rastu zbog brutalne agresije na Ukrajinu. 

- Prije mjesec i nešto dana donijeli smo paket pomoći od 5 mlrd. kuna, podsjetio je i dodao da će morati djelovati i više.

O komunikaciji s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

- U Klis sam otišao zbog branitelja, poštovanja prema brigadi koja je, s ostalima, omogućila hrvatsku slobodu i državu. U političkom smislu, pustite snimke, odslušajte što je govorio, pa se stavite u našu poziciju i zapitajte se što biste vi učinili, rekao je.

Pozvao je novinare da usporede politički život prije i nakon što je on postao premijer 2016. 

Smatra da se Milanović mora ispričati predstavnicima židovske zajednice jer, iako je obećao, nije bio u Jasenovcu s njima.

- Budite precizni o tome tko koga bojkotira, rekao je i među ostalim istaknuo da je znao pisati Milanoviću, ali da i po 60 dana nije dobio odgovor.

Dobro za Hrvatsku

- Moja koncepcija politike, profiliranja HDZ-a je transformiranje. HDZ je transformiran tako da je čvrsto pozicioniran na desnom centru, i nakon skoro šest godina imamo gotovo 28,5%. Tu je i blok liberalnih stranaka i manjinski zastupnici. U tome vidim normalnu Hrvatsku u smislu uključenosti, tolerancije, razvoja, kulture političkog dijaloga, komuniciranja i u smislu izostanka demagogije, populizma, krajnosti, rekao je. 

Važnost obrazovanja ključ uspješne demokracije

- Rastu mlade generacije koje se ne obrazuju kao prije, osjeti se element površnosti, defokusiranosti i obrazovni sustav je ključ da se stvaraju generacije u dobu 4. industrijske revolucije i digitalizacije, da nam temelji budu čvrsti. U  suprotnom su njihovi filteri, zahvaljujući neiskustvu, jako porozni. A kada su filteri porozni, onda se ide nihilističkim stavovima ili isključivim stavovima i podložni su manipulaciji i daju povjerenje kome bilo. I to je problem demokracije koji je nastao promijenjenim komunikacijskim i obrazovnim okolnostima. Hoću dobar obrazovni sustav, odlične filtere i ljude koji su tako dobro obrazovani i imaju takve vještine da mogu zaključivati i raditi prave izbore na informiran način. To je ključ uspješne demokracije. To nije samo naš problem, to je uz demografiju možda najvažnije pitanje s kojim smo suočeni, rekao je.

Hrvatska je, rekao je, bolja zemlja nego što je bila. 

Premijer Plenković: Ozalj, grad koji pulsira poduzetništvo

Uoči sjednice, premijer je posjetio novoizgrađeni most u Gornjem Pokupju, nedaleko od Ozlja. Uz premijera su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te posebni savjetnik predsjednika Vlade Mate Granić, koji je i počasni građanin Karlovačke županije.

Plenković je čestitao Dan Karlovačke županije te naglasio da je stari most sada pješački most, a bio je jedina veza za povezivanje grada koji "pulsira" poduzetništvo.

- Želimo i na ovaj način dati doprinos jačanju infrastrukture, koji će omogućiti bolji gospodarski razvoj, kvalitetniji život svih koji ovdje žive, rekao je među ostalim.


Butković je rekao da je prije nekoliko godina Ozalj imao samo jedan most za ulaz u grad Ozalj, a neadekvatan za kamionski promet, zbog čega su kamioni morali kružiti 10-ak kilometara.

- Ulažemo više od 25 mlrd. kuna u prometnu infrastrukturu Republike Hrvatske, a kruna svih projekata je otvaranje Pelješkog mosta, kazao je.

Za Karlovačku županiju rekao je da je primjer ulaganja.

- Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu, ovo je veliki dan i za Grad Ozalj, i za Karlovačku županiju i za gospodarstvo na ovim prostorima, dodao je.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin naglasila je da je položaj županije potencijal koji žele iskoristiti mnogo više. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!