Na Klisu svečana akademija u povodu godišnjice 4. gardijske brigade

28.04.2022.

19:36

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Na tvrđavi Klis održana je svečana akademija u povodu obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade. Uz pripadnike slavne postrojbe, na akademiju je stigao i premijer Andrej Plenković, a došao je i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, koji je poslijepodne trebao biti u Jasenovcu, ali je njegov protokol promijenjen i odlučio se za dolazak na Klis. 


Plenković: Evociramo junaštvo heroja Domovinskog rata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom je obraćanju na Klisu kazao da su takvi trenuci evociranje onoga što je najsvetije u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

- Evociramo junaštvo heroja Domovinskog rata, evociramo hrabrost hrvatskih branitelja i vojnika. Spominjemo se vremena kada je stvorena suvremena hrvatska država čiji je temelj oslobodilački Domovinski rat i gdje su hrvatski branitelji odigrali nezaobilaznu ulogu da danas možemo uživati u demokraciji i slobodi u zemlji koja ima svoje institucije, koja ima svoju vojsku, policiju i koja gaji demokraciju koja je dio zapadnih europskih standarda i koja je dio svih svjetskih organizacija i europskih integracija, kazao je Plenković.

Podsjetio je i kako se to sve odvilo u samo 30 godina, da od 7300 hrvatskih branitelja pripadnika Četvrte gardijske brigade nisu ostale samo snimke i postrojavanja već su ostale godine mladosti u ratu u kojem je Hrvatska pobijedila. Pripadnicima Četvrte gardijske brigade je poručio da su temelj hrvatske države, a hrvatskoj vojsci da trebaju biti snažni. Rekao je kako je ponosan što je Vlada u posljednjih šest godina napravila dosta za vojsku misleći na branitelje koji su dali najviše za Hrvatsku kada je trebalo.

Milanović: Ne budemo li se borili za svoje interese nitko nas se sjetiti neće

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović poručio je da ako se ne budemo borili za svoje interese, nitko nas se neće sjetiti. 

- Nama država sad služi kao ponos i sredstvo, instrument i oruđe da ostvarimo svoje interese, a ne budemo li se borili za svoje interese nitko nas se sjetiti neće, rekao je Milanović.

Kazao je i kako oživotvorenja hrvatske države prije 30 godina ne bi bilo bez Hrvatske vojske i dobrih ljudi. Istaknuo je da je u BiH u zadnjim danima rata poginuo legnedarni zapovjednik četvrte gardijske brigade Andrija Matijaš Pauk nadomak Banja Luke. Tu je već rat prestao biti hrvatski interes, tu smo se borili za druge, tu su ginuli i naši ljudi, naši najslavniji zapovjednici, u zadnjim danima rata, rekao je Milanović i dodao: "Oni koji su nas na to nagovorili nakon toga su nam jedva rekli hvala". 

Podsjetio je da rat u BiH kraju nije doveo NATO, američko i britansko bombardiranje srpskih položaja, već Hrvatska vojska. "Rat u BiH, slobodu i mir, pravo na život donijela je Hrvatska vojska, Hrvatska kopnena vojska, vaša brigada i druge brigade. Ovo govorim zato što su te, sada davne godine, iza nas. Tamo se niste borili na tuđem i za tuđe nego ste se borili za hrvatsku sigurnost", naglasio je Milanović.

Na pitanje novinara nakon akademiije zašto je danas promijenio protokol te odustao od putovanja u Jasenovac kako bi navečer mogao nazočiti svečanosti na kliškoj tvrđavi, Milanović je kratko uzvratio: "U Jasenovcu sam bio prije pet dana."

Krstičević: Četvrta gardijska postrojba - jedna od najzaslužnijih za stvaranje i oslobađanje Hrvatske


Bivši ministar obrane Damir Krstičević je podsjetio kako je Četvrta gardijska brigada uz ostale postrojbe HV-a bila jedna od najzaslužnijih za stvaranje i oslobađanje Hrvatske, a brigadu je nosio "inat i dišpet" do mnogih veličanstvenih pobjeda. Oluja je bila kruna svih pobjeda, ustvrdio je Krstičević, ali i kruna za sve patnje, obuke i sve ono što su kao postrojba prošli od ustrojavanja, pobjedonosnog ulaska u Knin, pa sve do završetka završnih operacija u BiH.

Predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade Boris Lapenda Lav je, govoreći o potpisnicima pisma za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, rekao da nisu dobro došli među veterane Četvrte gardijske brigade. Kazao je da nisu suđeni za događaje iz Domovinskog rata u vrijeme kada su bili pripadnici službe bivše države.

- Pitamo se zašto im nisu oduzeti činovi i odličja kada su pravomoćno osuđeni. Jedan od potpisnika pisma je rekao da je ljudski opraštati. Točno. Zato kažem oprosti im Bože jer ne znaju što čine. Svih pet potpisnika sramotnog pisma o pomilovanju i njihovi jataci nikada više nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Nek' se srame, poručio je Lapenda Lav.

"Susret je prošao hladno"

Mediji su cijeli dan govorili o tome kako su se premijer i predsjednik Republike lijepo podijelili - predsjednik Milanović ide na dnevnu proslavu 31. godišnjice 4. gardijske brigade, a premijer Plenković večeras na Klisu na svečanu akademiju, kako se ne bi sreli. Međutim, sreli su se i taj je susret prošao dosta hladno. Sjede jedan pored drugoga, ali čini mi se da večeras neće razgovarati, kazala je za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Mariola Milardović Perić.

Premijer Plenković kazao je da ga uopće ne zanima nagla promjena u protokolu predsjednika Republike.

- On je taj koji bojkotira. Imamo rusku agresiju na Ukrajinu koja traje 60 i nešto dana. Ja sam mu službeno uputio dopis da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost. Ako ima ikad neki izvanredni razlog da se ono sastaje, onda je to ovaj slučaj. On 60 i nešto dana bojkotira, ignorira taj zahtjev, onda je on taj koji bojkotira, rekao je premijer Andrej Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!