14:19 / 15.02.2021.

Autor: I.Z./T.V./HRT

Premijer Plenković otvorio Studentski dom u Dubrovniku

Premijer Plenković na otvorenju Studentskog doma u Dubrovniku

Premijer Plenković na otvorenju Studentskog doma u Dubrovniku

Foto: Ivana Drnas Bajilo / HRT

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima boravi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je obišao gradilište Pelješkog mosta, a u Dubrovniku je svečano otvorio Studentski dom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je dom napravljen arhitektonski impresivno, a izgrađen je u manje od pet godina. Naglasio je kako sam dom predstavlja i važnu poruku da je ovoj Vladi znanje, obrazovanje i ulaganje u mlade ključni razvojni prioritet Hrvatske.

- Upravo stoga ovih petstotinjak ležajeva, 254 sobe, brojni sadržaji omogućit će da studenti u Dubrovniku studiranju na miran i drugačiji način nego do sada, rekao je Plenković.

Dodao je da sredstva koja su utrošena su sredstva iz EU-a, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, te pokazuju jako dobar blending iz različitih izvora i u konačnici realizacija projekta s kojom se mogu identificirati sve navedene institucije. Naglasio je da će Vlada nastaviti davati potporu Sveučilištu u Dubrovniku kao i Studentskom centru.

Plenković je istaknuo da Hrvatska država dodjeljuje niz stipendija.

- Godišnje je 13 800 stipendija - 10 tisuća socijalno-ekomskih stipendija, 400 za posebne skupine studenata, 3 400 STEM stipendija, a iznos mjesečne rate je 1200 kuna, poručio je predsjednik Vlade. 

A u zgradi Općine Konavle održan je radni sastanak ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i načelnika Općine Konavle Boža Lasića sa suradnicima - na temu izgradnje nove osnovne škole u Cavtatu.

Načelnik Lasić izvijestio je o dosadašnjim tijeku - naime, završen je natječaj za projektiranje nove škole, a slijedi natječaj za izgradnju.

Ministar Fuchs je još jednom potvrdio kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u potpunosti financirati izradu projekta, a potom i kroz EU fondove i izgradnju same škole.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!