Prvi stup Pelješkog mosta spojen s kopnom; Plenković: Strateški je važan za RH

15.02.2021.

10:17

Autor: T.V./HRT

Komarna: Prvi stup Pelješkog mosta u moru spojen je s kopnom

Komarna: Prvi stup Pelješkog mosta u moru spojen je s kopnom

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Na gradilištu Pelješkoga mosta danas je stup na kopnu spojen s prvim stupom postavljenim u moru. Učinjeno je to elementom dugim 52 metra i teškim čak 587 tona.

Galerija
Pelješki most spaja se s kopnom, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pelješki most spaja se s kopnom, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLPelješki most spaja se s kompom, Foto: Ivo Cagalj/Ivo CagaljPelješki most spaja se s kopnom, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLPelješki most spaja se s kopnom, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako je danas najavljeno, samo spajanje mosta trebalo bi se dogoditi do studenog ove godine, a svi radovi bi trebali završiti za godinu dana, do siječnja 2022., nakon čega još preostaje završetak gradnje pristupnih cesta.


Gradilište Pelješkoga mosta obišli su premijer Andrej Plenković s ministrima Josipom Aladrovićem i Radovanom Fuchsom, koji danas borave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Premijer Plenković istaknuo je da je to važan korak u izgradnji Pelješkog mosta.

- Oko godinu i pol dijeli nas od spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, što je ključan element u ostvarivanju cilja - osigurati državni integritet Republike Hrvatske. Očekujemo da most bude spojen do kraja 2021., a dovršetak pristupnih cesta do lipnja 2022. Ovaj projekt vrijedan 520 mil. eura, sufinanciran europskih sredstvima od 357 mil. eura, od strateškog je značaja za Hrvatsku, rekao je. 

Radovi napreduju dobro, rekao je Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta.

- Spajanje je planirano za studeni, ali nakon toga još ima radova koje treba dovršiti, očekujemo da bi do polovice siječnja most bio završen. Zastoji su nastali uslijed koronakrize, zaostatak koji je nastao još stoji, no grčka tvrtka imala je kraći rok za završetak dionice od tvrtke Strabag, tako da bi trebali u isto vrijeme završiti radove na obje dionice. Most će se moći koristiti kada prođe tehnički pregled. Sada radimo čvor Brijest, kako bi pokušali u ožujku ili travnju 2022. omogućiti korištenje mosta za osobne automobile i vozila do 7,5 tona, kazao je. 

Stupovi nad morskom površinom ocrtavaju trasu buduće prometnice koja bi ovim tempom mogla biti gotova do kraja godine.

Nastavljaju se i montaža i zavarivanje segmenata čelične rasponske konstrukcije.

Krajnji jug Hrvatske konačno je povezan s ostatkom naše države. Nakon dvodnevne stanke zbog kineske Nove godine radnici nastavljaju raditi i do 2022. imat ćemo Pelješki most. Dobro napreduju i pristupne ceste. Tvrtka Strabag radi na najzahtjevnijoj dionici - dva tunela, dva vijadukta i dva mosta, javila je iz Komarne novinarka Ivana Šilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!