Plenković u Petrinji najavio ubrzanje obnove na Banovini

29.06.2021.

07:19

Autor: T.V./HRT

Plenković u Petrinji

Plenković u Petrinji

Foto: HRT / HTV

U središtu Petrinje počelo je uklanjanje ruševina u Ulici Vladimira Nazora. Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Tomo Medved u Petrinji su obišli grad, a premijer je sudjelovao na sastanku Stožera u petrinjskoj vojarni.


- Sastanak je bio vrlo sadržajan. Izvijestili su me o svim aktivnostima i prioritetima. Na području Banovine osigurano je 2.276 kontejnera te raspored 930 prijenosnih klima uređaja. Podijeljeno je 867.100 obroka, 77.700 za operativne snage, kazao je premijer Andrej Plenković koji je potom iznio i ostale brojke. Dodao je kako vezano za sve aktivnosti očekuje ubrzanu dinamiku u tjednima koji su pred nama. 

Naglasio je kako je u Petrinji uspostavljen zejednički ured Ministarstva graditeljstva, poljoprivrede, Središnjeg državnog ureda, Grada i Županije koji procesuira sve zahtjeve i koji će biti fokalna točka za sve aktivnosti za građane kojima je potrebna pomoć. 

- Ovdje je zaista vidljiva puna potpora predsjednika Vlade i svih resora kako bismo postigli rezultate koji s mjerljivi i koji su iznimno visoki u pogledu postignuća, naglasio je prvi čovjek Stožera, ministar Tomo Medved. Dodao je kako je pred njima još izrazito složen i zahtjevan postupak, uz započetu nekonstrukcijsku i pripremanje konstrukcijske obnove - slijede mjere usmjerene gospodarskoj revitalizaciji i normalizaciji stanja na potresom zahvaćenom području. Ponovio je da "niti jedan čovjek neće biti prepušten sam sebi, bez obzira na kojem je dijelu stradalog područja". 

 Kad će krenuti obnova kuća s crvenom naljepnicom? 

- Naša je zadaća da pomognemo svima, bez obzira na vrstu oštećenja. Ono što je sad bitno da se dinamizirao proces natječaja za intervencijsku obnovu, dimnjaka, zabatnih zidova i krovova. To su poslovi koje mogu raditi manja društva. Potpredsjednik Medved je dao niz zadaća svim akterima u Stožeru da se riješi sve ono što može biti dovedeno u funkciju do iduće sezone grijanja, a nisu velika oštećenja. Kad je riječ o konstrukcijskoj obnovi koja je zahtjevnija - mora postojati čista imovinska situacija. Niz je problema, i radi se na ubrzanju procesa - naročito Ministarstvo graditeljstva Ured za stambeno zbrinjavanje, kazao je premijer.

Naglasio je kako je Banovina kroz povijest prošla niz negativnih tranzicija te ponovio: "Deset sekundi potresa znači minimalno deset godina obnove". Procedure traju, izvore sredstava osiguravamo na različite načine i mi ćemo taj proces kvaltiteno strukturirati, on neće biti gotov do devetog mjeseca. Moramo napraviti sve 'lege artis'". Napomenuo je da je imovinsko-pravna situacija u Zagrebu bitno kompliciranija nego ona u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Što je s obnovom u Zagrebu?

Upitan u kome vidi odgovornost za sporost obnove u Zagrebu s obzirom na to da je na Baniji srušeno oko 150 objekata, a u Zagrebu tek tri kuće iako je prošao puno duži vremenski period od zagrebačkog potresa, odgovorio je kako je u Zagrebu bio cilj prvo osigurati institucije koje će provoditi cijeli proces, osigurati različite vrste financiranja te osigurati suradnju države, grada i ostalih pogođenih županija.

- Proces administriranja, procesiranja zahtjeva je nešto sporiji nego što smo očekivali, međutim Zagreb je još kompleksniji imovinsko-pravno nego što je to ovdje. Dali smo zadaću ministru Horvatu da ubrza sve procese i očekujem da svi oni koji mu u tome trebaju pomoći, daju doprinos, rekao je Plenković. Također je rekao kako ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić mora odigrati ulogu koju Fond ima i biti propulzivan faktor, naročito za segment obnove privatnih kuća i zgrada.

- Ja sam prezadovoljan sa brzinom. Bilo je i gorih slučajeva, ali po projektu idu naljepnice, zelena, narančasta pa crvena. Mi smo zadovoljni, ima dosta kuća u okružju, to je relativno novo naselje pa su kuće manje oštećene, samo krovišta i dimnjaci, kaže mještanin Ivan Pejaković.

- U ovome trenutku imamo obnovljenih 150 kuća. Kako nas neće ove nepogode tako nas ni vrijeme nije služilo. Dvadeset dana intenzivne kiše usporilo je radove i 'otkrij-pokri' sustav. Sad imamo deset dana ekstremnih vrućina. Radnici na krovištima mogu raditi do dedan, dva sata, poručuje Goran Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Prijavljeno 39.855 oštećenih objekata, pregledano 37.847 

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije prijavljeno je do sada 39.855 oštećenih stambenih objekata, od kojih je pregledano 37.847, izvijestili su iz županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 413, a objekata neuporabljivih zbog oštećenja je 4238. Privremeno je neuporabljivo 3716 objekata za koje je potreban detaljan pregled, a pod kategorijom privremeno neuporabljivo i potrebne su mjere hitne intervencije evidentirano je 4515 objekata.

Uporabljivo bez oštećenja je 704, uporabljivo bez ograničenja 7298, a uporabljivo s preporukom o postupanju 16.963 pregledana stambena objekta.

Nakon posjeta Petrinji premijer će otići u Požegu, koju je prošli tjedan zahvatilo snažno nevrijeme i tuča. Sastat će se sa županicom Antonijom Jozić i požeškim gradonačelnikom Željkom Glavićem te drugim gradonačelnicima i načelnicima iz te županije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!