Premijer Plenković otvorio Riznicu Međimurja

13.07.2021.

13:37

Autor: T.V./HRT

Premijer Plenković otvorio Riznicu Međimurja

Premijer Plenković otvorio Riznicu Međimurja

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak na završnoj konferenciji projekta "Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine kako on ukazuje na bogatstvo kulture, povijesti i turbulentnih zbivanja na ovim prostorima.Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja uređen je u vanjskoj zgradi uz fortifikaciju Starog grada u Čakovcu, a projekt obnove i uređenja sufinanciran iz Europske unije vrijedan je 40,8 milijuna kuna.

Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja, dio Muzeja Međimurja Čakovec, trajali su od 2018. godine. Projekt je s 85 posto sufinanciran sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. 2020., investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. Preostalih 15 postoinvesticija je Međimurske županije.

- Riznica Međimurja u zgradi uz fortifikaciju površine oko 2700 kvadratnih metara nudi pogled u baštinu i povijest Međimurske županije, mitove i legende, priču o Zrinskima. Posjetiteljima Čakovca, Međimurja i Hrvatske omogućuje uvid u život koji je utjecao i na Hrvatsku i na Međimurje, ali i na cijelu Europu, rekao je Plenković. Dodao je da je ovo još jedna potvrda koliko je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji korisno.

- Stavljanjem u funkciju muzeja fortifikacijskog sklopa Starog grada Čakovec obogaćuje se kulturna i turistička ponuda sjeverozapadne Hrvatske. To je biser europske obrambene arhitekture i zaštićena kulturna baština, a za realizaciju projekta izdvojeno je 45 milijuna kuna. Ovaj je projekt financiran 85% europskim sredstvima, a 15% sredstvima Međimurske županije. Vlada RH će u suradnji s jedinicama lokalne uprave u idućem razdoblju, siguran sam, realizirati još sličnih projekata, istaknuo je.

- U okviru 1,5 milijardi do sada ugovorenih sredstava za Međimursku županiju, a više od 900 milijuna kuna samo za grad Čakovec, predstavlja jedan od najvidljivijih i najkvalitetnijih europskih projekata, kazao je premijer dodavši da vjeruje da će Vlada u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave realizirati još niz ovako korisnih i kvalitetnih projekata koji pokrivaju i kulturu i turizam.

- Riječ je o najvećem ulaganju u kulturnu baštinu Međimurja ikada, o najvrjednijem spomeniku feudalne baštine u Hrvatskoj, kad gledamo kompletno zdanje Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. Dodao je da je najvažnije ipak da je riječ o međimurskoj ideji i pameti, o međimurskoj sposobnosti iskorištavanja europskih sredstava te o domaćim izvođačima koji su obnavljali zdanje staro stotinama godina.

Premijer je obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u okviru projekta "Regionalni centar u strojarstvu SJEVER TŠČ".

Uoči posjeta Muzeju, premijer je održao radni sastanak sa županom Matijom Posavcem, uz nazočnost ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak te ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, kao i gradonačelnice Čakovca Ljerke Cividini, Preloga Ljubomira Kolareka i Murskog Središća Dražena Srpaka.

Plenković se sastao i s čelnim ljudima međimurske Županijske organizacije HDZ-a s kojima je razgovarao o rezultatima lokalnih izbora, aktualnoj političkoj situaciji, kao i o nastavku razvojnih projekata u Međimurju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!