Međimurje oprema hrvatsku i vojske diljem svijeta

20.05.2021.

07:00

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/P.F./HRT

Oprema za vojsku

Oprema za vojsku

Foto: Dnevnik / HRT

Čizme, odore, zaštitne kacige - time Međimurje oprema Hrvatsku vojsku. Tri tamošnje tvrtke nisu poznate samo u Hrvatskoj, surađuju s vojskama diljem svijeta.

Strojevi rade punom parom, kao i marljive ruke djelatnika tvrtke koja obuva i hrvatske vojnike.

- Ja sam ovdje 20 godina, s prekidom, zadovoljna sam, kaže zaposlenica Zdenka Ramić.

- Dobro je, samo jutarnja smjena, bez vikenda, od 6 do 24. Brzo vrijeme prođe - radi se, kaže druga zaposlenica Vlatka Marčec.

Namjenska obuća generator je razvoja tvrtke, koja je nastala na pepelu uništene najstarije međimurske obućarske industrije.

- Priča je počela prije 10  godina kada je nastala potpuno nova tvrtka i krenuli smo od nule, ostali bez svega. Ostalo nam je samo ono što nam nitko ne može oduzeti, a to je znanje, objašnjava direktor Jelen Professionala Darko Pintarić.

Znanje i inovacije i u preloškoj tvrtki Šestan-Busch.

Od prve isporučene serije kaciga Hrvatskoj vojsci prije 25 godina stigli su do svjetskog vrha - prodali su 2 i pol milijuna kaciga diljem svijeta.

- Naše temeljno poslanje je zaštita sigurnosti i zdravlja čovjeka i korisnika. Mi se nikad nismo smatrali vojnom industrijom, nego obrambeno-sigurnosnim proizvođačem koji radi proizvode koji štite, smatra Goran Basarac iz tvrtke Šestan-Busch.

Jutros u tvrtkama i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske.

- Dojmovi su impresivni, od kacige koja je najbolja na svijetu, novi model će biti još bolji od sadašnjeg. Prodali su francuskoj vojsci 20.000 komada jučer. A ove čizme nisu ništa lošije od američkih. Dapače, nosim ih već 7-8 godina, nosio sam i američke - ove su bolje, uvjeren je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Međimurci znaju zaokružiti priču - ova vojna završava u čakovečkom Čateksu gdje nastaju tkanine za vojne odore. I oni opremaju vojske od Hrvatske do Kuvajta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!