12:40 / 07.12.2018.

Autor: M.M./HRT

Premijer Plenković s HDZ-ovim načelnicima, gradonačelnicima i županima

-

-

Foto: - / -

U Tuheljskim Toplicama predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s HDZ-ovim načelnicima, gradonačelnicima i županima.
U Tuheljskim Toplicama predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s HDZ-ovim načelnicima, gradonačelnicima i županima na konferenciji Reformski potencijal okvir za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj. 

Premijer Plenković istaknuo je u svom govoru da ova Vlada naglasak stavlja na potpomognuta područja za koja će u naredne tri godine uložiti više od 1,3 mlrd kuna. Prioritet im je Slavonija, Baranja, Srijem i otoci, a nastavlja se i politika fiskalne konsolidacije.

Premijer je rekao da se ulaže u jedinice lokalne samouprave mnogo više nego je to radila bivša vlada.

"Mi smo u 2017. i 2018. za regionalni razvoj ukupno uložili 833,5 milijuna kuna. U samo tri godine uložit ćemo 1,3 mlrd kuna u ravnomjeran regionalna razvoj, što je šest puta više nego u mandatu Vlade SDP-a u razdoblju 2012.-2015.", rekao je premijer Plenković.

Premijer je rekao da je Zakon o jedinicama lokalne i područne samouprave osnažio ključnu poruku o stabilnosti demokratski izabranih institucija jer se oni koji su dobili povjerenje u četverogodišnjem mandatu mogu koncentrirati na razvojne projekte onih sredina u kojima imaju odgovornost prema svojim biračima.

A da bismo im taj posao bio lakši, donijeli smo i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Primjerice, u 2018. godini kumulativni je podatak da će tim jedinicama prihodi porasti za 1,7 milijardi kuna u odnosu na ranije. Dakle, stabilan mandat i veća sredstva za rad vrlo jednostavna, jasna, ključna poruka koju smo osigurali i zakonski i proračunski, rekao je Plenković te spomenuo indeks razvijenosti, kojim neki nešto gube, drugi dobivaju, ali mora postojati sustav kojim se rješava pitanje nejednake razvijenosti u različitim dijelovima Hrvatske.

Kao mjeru koja je dala izravne rezultate premijer je istaknuo smanjenu stopu PDV-a za svježe meso, ribu, voće, povrće i pelene s 25 na 13 posto.

Činjenica je da će se cijene proizvoda smanjiti i, ukoliko tržište reagira ovako, da će neki unaprijed smanjiti cijene, onda ni drugi neće moći izbjeći ovakvu reakciju i cijene će se smanjiti za najširi krug potrošača, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je demografska obnova pitanje opstanka nacije.

Premijer je govorio i o dva strateška cilja Hrvatske. Za ulazak u schengenski prostor rekao je da vanjska granica Europske unije mora postati čvrsta, a za eurozonu da je to odluka koja je donesena ulaskom u Europsku uniji i sad je pred realizacijom. Posebice je istaknuo strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta.

Predsjednik Vlade i HDZ-a na kraju je poručio da je HDZ ozbiljna stranka u upravljanju Vladom i u rješavanju brojnih izazova koje hrvatsko društvu ima. Istaknuo je da očekuje da će iduća godina, s novim izbornim izazovima, biti jednako pobjednička i uspješna za HDZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!