Plenković najavio podizanje roditeljskih naknada na 7.500 kuna

27.10.2021.

08:25

Autor: HRT

Premijer Plenković Saboru podnosi Godišnje izvješće o radu Vlade

Premijer Plenković Saboru podnosi Godišnje izvješće o radu Vlade

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković Saboru podnio  je Godišnje izvješće o radu svoje Vlade. U svom izlaganju premijer je najavio kako će Vlada sutra donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kn neto - na 3.750 kuna. Poručio je u da će Vlada unatoč problemima i izazovima i dalje predano raditi u interesu građana. Nakon premijerovog izlaganja sjednica je nastavljena raspravom po Klubovima.

- Godina drugog mandata godina je u kojoj smo imali dva vala pandemije i razorni potres na Banovini i koju smo započeli s rekordnim padom BDP-a a završavamo je s rekordnim rastom cijena energenata, novim valom epidemije i izraženijjim klimatskim promjenama, poručio je na početku izlaganja premijer Andrej Plenković. Dodao je kako je vlada "snažnim mjerama uspjela očuvati radna mjesta, spriječila val stečaja te imamo najviše zaposlenih u zadnjih 13 godina.

Godina je ovo nastavio je premijer - snažnog gospodarskog oporavka, godina kad smo uspjeli spojiti Pelješki most, završili Istarski ipsilon, odabrali nove borbene avione Rafale i osigurali ukidanje viza za SAD. Podsjetio je da smo u završnoj fazi ulaska u eurozonu te kako snažimo položaj Hrvatske u svijetu i razvijamo odnose sa susjedima. Poručio je da će u idućim godinama Vlada poseban naglasak staviti na demografsku revitalizaciju, kako bi Hrvatska postala vitalnije društvo koje ima budućnost. 

Pandemija nas koštala 20 posto proračuna

Govoreći o socijalnoj sigurnosti kazao je da se ona u prvom redu odnosi na mogućnost da svatko dobije potrebnu zdravstvenu skrb. Zato smo u odgovoru na pandemiju nastavili jačati zdravstveni sustav, ali i osigurali dostupnost i djelotvornost zdravstvene zaštite, i to unatoč tome što nas je pandemija već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna, odnosno 20 posto proračuna, kazao je i zahvalio zdravstvenim djelatnicima.

- Nažalost, više od 9.000 naših sugrađana izgubilo je bitku s virusom, dodao je i još jednom naglasio važnost cijepljenja. Izvijestio je da se dosad najmanje jednom dozom cijepilo 56% odraslih i preko 72 posto starijih od 65 godina što još uvijek nije dovoljno za obuzdavanje epidemije.

Plenković je podsjetio i da se priprema sveobuhvatna reforma zdravstva kako bi se sustav učinio efikasnijim, a troškovi sveli u održive okvire. Podsjetio je i na reformu tog sustava istaknuvši da su poseban prioritet osobe s invaliditetom, pružanje istih mogućnosti u obrazovanju, na tržištu rada i u društvu. Podsjetio je i na zakonske izmjene kojima je ojačana zaštita žrtava nasilja i uvedeno strože sankcioniranje nasilnika.


Povećanje minimalne plaće na 3.750 kuna

Premijer je naveo kako je u pet godina prosječna mirovina u Hrvatskoj narasla za 432 kune te kako je njegova Vlada obećala da će je u četiri godine povećati 5 posto u četiri godine - a povećanje je iznostilo gotovo 18 posto. Kazao je i da je stopa nezaposlenosti s 13,3 posto pala u kolovozu na 7,3 te da je prosječna plaća u kolovozu iznosila 7.118 kn. S tim u vezi najavio je da će Vlada "sutra donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3.750 kuna, odnosno na 500 eura neto.

- Tim značajnim povećanjem od čak 10,3 posto za 51.000 zaposlenih minimalnu plaću prvi put podižemo iznad 50 posto od prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće, naglasio je i podsjetio da je prije 5 godina minimalna plaća iznosila 38 posto prosječne. Tako ćemo u pet godina minimalnu plaću podići za 50 posto odnosno za 1254 kune, ili četiri puta više nego u prethodne tri vlade, kazao je.

- Broj zaposlenih veći je za 51 tisuću nego lani i dosegao je milijun i 600 tisuća zaposlenih, što je dosad najveći broj zaposlenih u kolovozu iza rekordne 2008. i drugi najveći od neovisnosti. Stopa nezaposlenosti, koja je prije pet godina bila na 13,3 posto, pala je u kolovozu na 7,3 posto, naglasio je i napomenuo da je prosječna neto plaća u kolovozu iznosila 7118 kuna.

Cijena plina neće se mijenjati do 1. travnja 

Premijer Andrej Plenković ponovio je ukako će cijena plina ostati nepromijenjena do 1. travnja, a kad je riječ o cijeni naftnih derivata, uz poduzete, po potrebi će se poduzeti i druge mjere. Pravodobno smo reagirali i stabilizirali cijenu naftnih derivata na 30 dana na 11 odnosno 11,10 kuna, a po potrebi ćemo poduzeti i druge mjere, rekao je premijer u Saboru. Potvrdio je da su u Hrvatskoj, za razliku od brojnih drugih europskih zemalja, cijene plina stabilne i tako će ostati do 1. travnja.

- Cijena struje kod nas je jedna je od najnižih među 33 europske zemlje, a njena stabilnost plod je našeg kvalitetnog energetskog miksa, kazao je premijer i istaknuo kako u borbi protiv klimatskih promjena, uz obnovljive izvore energije, važnu ulogu ima i nuklearna energija. Hrvatska, koja je suvlasnik 50 posto Nuklearne elektrane (NE) Krško iz koje dobiva 16 posto svoje električne energije, stoga se nedavno zajedno s još devet članica EU-a založila da se nuklearna energija prepozna na razini Unije kao niskougljična energija koja je nezaobilazna za djelotvorno smanjenje stakleničkih plinova, rekao je Plenković. 

Deficit na razini od 2,6 posto BDP-a

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, kazao je da nakon što nam je zbog pandemije i globalne recesije prošle godine BDP pao za 8,1%, ove godine očekujemo povratak na razinu prije krize. Iako smo očekivali rast od 5,2%, nakon uspješne turističke sezone koja još traje i rasta od 16,1% u drugom kvartalu, vjerujemo da bismo mogli doseći godišnji rast BDP-a od preko 8%, poručio je i dodao kako ćemo po svim očekivanjima u ovoj godini biti među najbrže rastućim gospodarstvima u Europskoj uniji.

Da nije bilo pandemije i ekonomske krize naš bi javni dug već za dvije godine bio ispod 60 posto BDP-a, dodao je. Pritom će proračunski deficit već dogodine biti na razini od 2,6 posto BDP-a, te osigurati da ostvarimo cilj i pristupimo europodručju već od 1. siječnja 2023.

Osvrnuo se i na sustav obrazovanja za koji je kazao da će ga dalje unapređivati i poboljšavati status odgojno-obrazovnih djelatnika. U tom smislu najavo je nove prijedloge zakona koji će potaknuti razvoj cjelodnevne nastave u školama, pokrenuti pilot-projekt nacionalnih ispita i probne mature te pridonijeti razvoju i konkurentnosti znanosti te visokog obrazovanja.

Daljnje podizanje roditeljskih naknada

Vezano za preokretanje negativnih demografskih trendova , Plenković je pak najavio daljnje podizanje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci nakon poroda, a koje su u proteklih pet godina udvostručenje s 2.660 na 5.654 kuna "Podići ćemo je sljedeće godine na 7.500 kn za zaposlene i samozaposlene roditelje, a istodobno uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće, najavio je.

Važnost ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske

Kako bi se smanjila depopulacija i iseljavanje mladih istaknuo je važnost ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske. Istaknuo je i da će nastaviti raditi na jačanju civilnog društva i zaštiti prava nacionalnih manjina, te nastaviti promovirati kulturu tolerancije.

U sektoru kulture spomenu je novi Zakon o elektroničkim medijima, a u sportu najavio donošenje Zakona o sportu koji će unaprijediti cjelokupni sustav.

Sjednica počela zahtjevima za stanku

Uoči premijerovog obraćanja stanku je zatražio Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zbog kako kaže "nespremnosti Hrvatske da uđe u eurozonu" te Mostov Božo Petrov kako bi "upozorili na težinu stanja u Hrvatskoj". Emil Daus (IDS) zatražio je stanku kako bi govorio o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i najavljenoj centralizaciji sustava zdravstva. Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta kazao je kako se nada da će premijer iznijeti sadržaj razgovora vezano za nestale u Domovinskome ratu.

Ispred Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar-Gamulin zatražila je stanku i apelirala na Vladu vezano za veliki broj novozaraženih koronavirusom i sporosti obnove nakon potresa. Stanke su zatražili i Katarina Peović ispred kluba HSS/Radnička fronta vezano za minimalnu plaću, koja je među najmanjima u EU-u i koja je u 'minimalnom rastu' te Dalija Orešković u ime Kluba Centra i Glasa upozoravajući na potrebu reforme pravosuđa. Stanke su zatražili i Domagoj Hajduković uime Kluba socijaldemokrata te Peđa Grbin (SDP) i Branko Bačić (HDZ).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!