Oporba: Institucije su okupirane; Premijer: To je nebulozna teza

26.04.2023.

14:29

Autor: HTV/IMS

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ne stišava se bura nakon ostavke ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić. Slučaj je ponovno došao u središte pozornosti nakon što je tjednik Nacional objavio kako je Marušić morala otići jer je dopustila da njezin nekadašnji zamjenik Vjekoslav Tolnaj Uredu europskog tužitelja dostavi korespondenciju Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje i AP. I premijer i oporba ponovno su komentirali slučaj.

Premijer Andrej Plenković ističe da je u pitanju "nebulozna teza".

- Vi se sad referirate na parafraziranje jednog jučerašnjeg smiješnog članka prepunog lažnih teza i insinuacije koje je objavio jedan tjednik. Glavna državna odvjetnica je ta koja bira ravnatelja USKOK-a. Po hrvatskim zakonima ravnatelj može postati samo netko tko je bio unutar DORH-a. Vlada ne utječe na odabir ravnatelja USKOK-a, poručio je Plenković.

Kaže kako je Vanja Marušić, koliko je njemu poznato, sama dala ostavku iz osobnih razloga.

- Ja sam predložio da ako postoji interes Hrvatskog sabora, institucije koja imenuje državnu odvjetnicu, ako je u tom smislu planirana tematska sjednica, cijela parlamentarna većina je za. Mi tu nemamo nikakav problem, ustvrdio je premijer.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) najavio je za sutra sjednicu na kojoj će se odlučivati o sazivanju tematske sjednice nakon odlaska Vanje Marušić s čela Uskoka, a na kojoj bi uz nju na pitanja o ostavci odgovarala i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Dodao je da su HDZ i vladajuća koalicija iskazali spremnost da se održi tematska sjednica i da se na nju pozovu Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić pa bi to sutra, ako se neki stav ne promijeni u hodu, trebali verificirati.

- Smatram da je to dobro jer predugo pristajemo na to da imamo 'hardcore' kancelarski model, a znamo da bi Hrvatska trebala biti parlamentarna demokracija, poručio je Jakšić, dodavši kako je to dobra prilika da se odlučivanje i izvještavanje javnosti vrati tamo gdje treba biti, odnosno u Hrvatski sabor.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da je odustao od pozivanja Zlate Hrvoj Šipek na Antikorupcijsko vijeće jer mjesecima nije dobivao odgovor, ocijenivši da možda nisu dobili 'zeleno svjetlo' od AP-a. Ocijenio je da je cijela priča oko Hrvoj Šipek i Marušić bajka u koju javnost ne vjeruje jer šefica Uskoka odlazi s pozicije zbog prometne nesreće svog vozača koja se dogodila prije godinu dana.

- Jasno je da se radi ili o obračunu Hrvoj Šipek s Marušić zbog afere Žalac ili ima veze s tim što afere Žalac i Rimac sežu sve do ureda samog premijera Andreja Plenkovića, koji se također spominje u porukama između njih dvije, ustvrdio je Grmoja. Tvrdi da je glavna državna odvjetnica prikrivala korupciju, skrivala predmet Žalac od OLAF-a i ništa nije poduzela oko tog predmeta te da je sada zbog proceduralnih razloga natjerala Vanju Marušić na ostavku.

Odbor će prema najavi u četvrtak razmatrati oporbeni prijedlog da se sazove tematska sjednica na temu: "Rad Uskoka i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja". Saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković izjavio je u utorak da nemaju ništa protiv da se održi tematska sjednica i da se kroz zastupnička ispitivanja Hrvoj Šipek i Marušić istraže sve okolnosti ostavke Marušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!