Preminuo Denis Kuljiš

18.08.2019.

09:20

Autor: HRT

default error photo
Preminuo je Denis Kuljiš. Jedan od najvažnijih novinskih urednika od osamostaljenja Hrvatske umro je danas u Kliničkom bolničkom centru Sestara Milosrdnica od posljedica kratke i teške bolesti.
Istaknuti hrvatski novinar, pisac i publicist Denis Kuljiš umro je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 68 godina nakon kratke i teške bolesti.*
Serijalom "Mistika uspjeha" na platformi HRTi prisjećamo se preminulog novinara, urednika i publicista, koji kao autor serijala u deset nastavaka prati biografske priče o uspjehu istaknutih pojedinaca s naših područja: Nikole Bašića, Asima Kurjaka, Juroslava Buljubašića, Dragana Živadinova, Ive Boscarola, Antona Tusa, Borisa Podrecce, Nenada Bakića, Zrinke Cvitešić i Petera Galbraitha.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju.

U novinama redovito piše od 1972. Godine 1979. zaposlio se u Poletu, a 1980. u Vjesniku. Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. zajedno s partnerima osnovao je tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika Globus, gdje je proveo pet godina kao glavni urednik.

Tvrtka je za to vrijeme prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u zemlji, u kojoj je pokrenuo još i tjednike Gloria i OK! Napustivši EPH, s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo je politički tjednik Nacional, koji vodi dvije godine. Kad su ga iz njega izbacili, pošto je izvršeno neprijateljsko preuzimanje tvrtke, s vlastitim kapitalom pokrenuo je dvotjednik Ultra, koji je propao.Zatim je pokrenuo magazin Penthouse za Slobodnu Dalmaciju te se nakon toga zaposlio kao savjetnik Uprave EPH, gdje je povremeno obavljao i različite uredničke funkcije (zamjenik glavnog urednika Globusa, urednik Playboya, supervizor pokretanja izdanja Playboy SCG).

Sudjelovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Potkraj 2012. bio je među pokretačima uskoro ugašenog dnevnika, 21. stoljeće.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini, a njegova kolumna "1000 šema Denisa Kuljiša" izlazila je godinama na zadnjoj stranici Globusa. U posljednje vrijeme objavljivao je na portalu Dnevno i na svojem portalu Žurnalist.Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" (2001.), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom "Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci". Objavio je još "Dva pamfleta protiv Tuđmana" (2004.), "Ad hominem" (2006.), politički roman "Hrvatski Bog Merkur" (2010.) i zbirku eseja "Wahrheit Macht Frei" (2011.), podnaslovljenu "pet-šest priča o ustaša i partizanima, od Luburića do Karamarka".

Zajedno s povjesničarom Williamom Klingerom potpisuje knjigu "Tito: Neispričane priče" (2013.), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titov tajni imperij".

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Izrazi sućuti obitelji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti istaknutog hrvatskog novinara.

"Poštovana obitelji Kuljiš, sa žalošću sam primio vijest o preranom odlasku Vašega Denisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih novinara. Njegovo široko obrazovanje, svestranost i strast za novinarstvom i pisanjem, koja seže još od studentskih dana, kao i upornost kojom je nastojao unaprijediti hrvatsko novinsko izdavaštvo, čine ga iznimnim novinarom. Pamtit ćemo ga po brojnim novinama i portalima koje je pokrenuo te po bogatom iskustvu uredničkog i publicističkog posla, među ostalim i kao prvog glavnog urednika tjednika Globusa. Kao novinar, urednik i publicist Denis Kuljiš ostavio je velik trag na hrvatskoj izdavačkoj i medijskoj sceni. Molim Vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", poručio je Plenković.

I predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je izraze sućuti obitelji.

- Sa žaljenjem sam primila vijest o smrti istaknutog hrvatskog novinara, pisca i publicista g. Denisa Kuljiša. Pamtit ćemo ga po bogatom novinarskom i publicističkom opusu. Poštovana obitelj Kuljiš, primite izraze moje iskrene sućuti, napisala je predsjednica na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!