10:13 / 14.03.2018.

Autor: HRT

Preminuo general Petar Stipetić

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je danas u Zagrebu.
Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je danas u Zagrebu.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva Zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002., a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odličja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

U Oluji general Stipetić bio je istaknuti zapovjednik sektora Sjever, pod čijim vodstvom su oslobođeni Glina i Petrinja. Na našoj multimedijalnoj platformi HRTi pogledajte dokumentarni film kojim se prisjećamo tih slavnih dana.Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je sućut obiteji Stipetić.

Poštovana ožalošćena obitelj Stipetić,

U ime djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam najdublju sućut povodom smrti generala Petra Stipetića.

S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala Stipetića, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatske vojske, tijekom i nakon Domovinskog rata.

U ovom teškom trenutku suosjećamo s vama, s tugom i sjetom prisjećamo se našeg generala, velikog čovjeka i zapovjednika. Iako ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti vašu bol, znajte da smo uz Vas.

Brzojav sućuti obitelji Stipetić uputio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

Poštovana i draga obitelji Stipetić,

dirnut  tužnom viješću o gubitku dragog Petra, u svoje ime i u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Vama i Vašoj obitelji izražavam najiskreniju sućut.

Posebni ljudi, a naš general je to uistinu bio, živjet će u našim srcima i kada više nisu pored nas – zato Vam želim da se s ponosom i radošću sjećate ljubavi i nezaboravnih trenutaka s dragim Petrom.

Znajte da u ovim teškim trenucima niste sami. Uz izraze najdublje sućuti, u mislima sam s Vama.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poruku sućuti obitelji umirovljenog stožernog generala Petra Stipetića.

S dubokim žaljenjem primila sam vijest o smrti umirovljenog stožernog generala Petra Stipetića, ratnog zapovjednika i bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. General Stipetić ostat će zauvijek u sjećanju ratnih suboraca i svih pripadnika OSRH, u čijem je razvoju i izgradnji dao izuzetan doprinos, stoji u poruci.

Istaknula je kako su njegova djela u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske na trajnu čast i ponos njegovoj obitelji, Hrvatskoj vojsci i hrvatskom narodu.

Obitelji Stipetić brzojav sućut uputio je i premijer Andrej Plenković.

Poštovana obitelji,

sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića.

General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Josipa Jelačića, Reda hrvatskog pletera, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalja Oluja i Bljesak, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske.

Pamtit ćemo ga po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja. Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine i njegov golemi autoritet kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca.

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno.

Sućut obitelji Stipetić izrazio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ime svih zastupnika.

Sa žaljenjem smo primili vijest o generalovoj smrti, on je bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i jedan od heroja Domovinskog rata, rekao je Jandroković nakon stanke koju je zatražio Klub HSS-a kako bi se odala počast Stipetiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!