10:13 / 30.06.2020.

Autor: Hina/HRT

Preminuo povjesničar Ivo Banac

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u ponedjeljak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, doznaje se iz kruga obitelji.
Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u ponedjeljak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, doznaje se iz kruga obitelji.

Banac je bio profesor emeritus povijesti Sveučilišta Yale, a na tom je sveučilištu bio u dva mandata predstojnik (Master) Pierson Collegea. Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornoga uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), predsjednik Liberalne stranke (2003.2004.) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004. 2007.).

Rođen je 1. ožujka 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Sveučilištu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Standford. Od 1975. do 1977. bio je asistent na Sveučilištu Stanford i na Državnom sveučilištu San Francisca, potom je bio docent do 1982., izvanredni profesor do 1988., a zatim redoviti profesor povijesti na Sveučilištu Yale.

Od 1995. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one upravitelja Instituta za jugoistočnu Europu. Od 2008. redoviti je profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorandima povijesti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Bio je i počasni je pročelnik Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom Wayne S. Vucinich za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988., nagrađena nagradom Josip Juraj Strossmayer za najbolju knjigu iz društvenih znanosti objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banc je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih znanstvenih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990. Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Sveučilišta Yale u Dubrovniku.

Sućut ministrice kulture u povodu smrti Ive Banca

- Profesor Ivo Banac bio je osoba iznimne intelektualne širine i snažno je obilježio društveni, politički i kulturni život u RH od uspostave samostalne demokratske države, stoji u sućuti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u povodu Bančeve smrti.

- Svojim predanim i sustavnim radom, znanstvenim, stručnim i javnim djelovanjem profesor Banac snažno je obilježio društveni, politički i kulturni život u Hrvatskoj od uspostave samostalne demokratske države. Bio je vrhunski poznavatelj novije hrvatske povijesti i osoba iznimne intelektualne širine, navodi Obuljen Koržinek.

Ivo Banac, dodaje, snažno se angažirao u gotovo svim područjima političkoga, javnog i sveučilišnog života Hrvatske, kontinuirano podupirući najviše vrednote humanoga društva: poštivanje ljudskih prava, uvažavanje i poticanje kulturnih i inih različitosti, njegovanje dijaloga, posebna skrb za slabije i ranjive.

Ministrica je podsjetila je da je u svom dugogodišnjem i bogatom profesionalnom životu Banac objavio brojne znanstvene i stručne knjige, studije, članke, polemike i publicističke tekstove.

- Eruditskim poznavanjem novije hrvatske povijesti i minucioznim istraživanjem detalja rasvijetlio je brojne neuralgične točke koje su presudno oblikovale ne samo nacionalnu nego i njegovu osobnu povijest, riječi su iz sućuti ministrice kulture.

Plenković: Ivo Banac obilježio je društveni i politički život

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u utorak sućut obitelji u povodu smrti Ive Banca te istaknuo kako će biti upamćen kao vrhunski intelektualac i stručnjak koji je obilježio društveni i politički život Hrvatske.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku istaknutog hrvatskog povjesničara, političara i pisca, gospodina Ive Banca. Pamtit ćemo ga kao vrhunskog intelektualca i stručnjaka koji je obilježio društveni i politički život Hrvatske brojnim djelima te vrijednim i upečatljivim analizama posvećenim povijesti, znanosti i politici, napisao je Plenković.

Premijer je istaknuo kako je Ivo Banav, kao ugledan profesor, svoje bogato znanje i iskustvo prenosio brojnim naraštajima studenata na eminentnim svjetskim sveučilištima, a u hrvatskoj je znanosti ostavio neizbrisiv trag.

- U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja u ime hrvatske Vlade i moje osobno, stoji u brzojavu sućuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!