Preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac

06.12.2022.

Zadnja izmjena 17:12

Autor: HRT/Hina

Pavao Miljavac

Pavao Miljavac

Foto: Boris Scitar/Vecernji list / PIXSELL

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac iznenada je noćas umro u 69. godini, potvrđeno je u Hrvatskom generalskom zboru.

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac noćas je umro u 69. godini. Rođen je 3. travnja 1953. u Dugoj Resi. 

U obranu Republike Hrvatske uključio se kao dragovoljac 19. studenoga 1990. Bio je zapovjednik 137. brigade HV-a - Duga Resa, zapovjednik Zbornog područja Karlovac i pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za domobranstvo. Za zamjenika načelnika Glavnog stožera postavljen je 12. ožujka 1996., a u studenom 1996. imenovan načelnikom Glavnog stožera, što ostaje do listopada 1998. S te je dužnosti izabran u Vladu gdje preuzima poziciju ministra obrane na kojoj je bio do siječnja 2000.

U čin general-bojnika Pavao Miljavac promaknut je 1994. godine na dužnosti zapovjednika Zbornog područja Karlovac, u čin general-pukovnika 1996. na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera, a u čin generala zbora 20. siječnja kao ministar obrane.

Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto, navelo je Ministarstvo u životopisu.

Krešić i Ćesić Rojs o Miljavcu

Marinko Krešić
, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora kazao je među ostalim da je od početka Domovinskog rata surađivao s Miljavcem i da ga je pogodila vijest o njegovoj smrti. Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs kazao je: Nek' mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko ljubio i za koju je život dao nesretnim slučajem.

Milanović: General Miljavac bio je jedan od pravih ljudi

Predsjednik Republike Zoran Milanović osvrnuo se na smrt generala Pavla Miljavca.

- Moj dobar znanac, prijatelj. Puno smo razgovarali zadnjih 10-ak godina, najviše o Domovinskom ratu, poraću i o povijesti koja još uvijek traje. Bio je uvijek u dobroj tjelesnoj spremi. Korona ga je povukla natrag i kako je tvrdoglav nije htio priznati. Pao je radeći na viljuškaru u pogonu tvornice, rekao je Milanović dodavši kako je mislio da Miljavčevo stanje nije tako ozbiljno da se ne bi izvukao. Ali jutros sam bio baš jadan kad sam čuo, rekao je Milanović dodavši kako je bio jedan od pravih ljudi.

Plenković: Ime generala Miljavca zabilježeno u temeljima hrvatske države

Premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Pavla Miljavca istaknuvši da je njegovo ime zabilježeno u temeljima hrvatske države te će njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu te doprinos ustroju i razvoju Oružanih snaga ostati trajno u sjećanju hrvatskih građana.

- S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti i preranom odlasku generala Pavla Miljavca. Kao načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga profesionalno je i pouzdano radio na jačanju i poboljšanju sposobnosti Hrvatske vojske te razvoju obrambenog sustava, istaknuo je Plenković.

Djelujući kao predsjednik, dodao je, a potom počasni predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, promicao je zajedništvo, vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja kao temelja hrvatske države. Premijer podsjeća da je Miljavac svoj obol dao i hrvatskom političkom životu. Bio je ministar obrane te zastupnik u Hrvatskom saboru, angažirano radeći na zaštiti interesa hrvatskih branitelja i čuvanju stečevine Domovinskog rata.

"Uime Vlade i osobno, obitelji i Hrvatskomu generalskom zboru upućujem izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja."

Sućut ministra Banožića 

Ministar obrane Mario Banožić uputio je izraze sućuti u povodu smrti generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.

"Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima.

Postoje ljudi koji su u presudnim povijesnim vremenima svojim djelovanjem obilježili jednu epohu koja je zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest. Oni su postajali čvrsta točka naše odlučnosti i simboli naše borbe. Jedan od takvih ljudi, velikana, bio je i Pavao Miljavac. Uspomena na njega, njegova ostvarenja bit će nadahnuće kako se bori za hrvatske ciljeve i kako se ostvaruju zajedničke vizije.

Počivao u miru Božjem", stoji u priopćenju ministra obrane.

Sućut ministra Medveda

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved uputio je izraze sućuti obitelji Miljavac i Hrvatskom generalskom zboru. 

"Ožalošćena obitelji Miljavac, s tugom sam primio vijest da nas je zauvijek napustio general Pavao Miljavac. Ostavio je neizbrisiv trag kao istinski domoljub, dajući svoj doprinos za našu Hrvatsku u ratu i u miru. Njegov ratni i životni put ostaje trajno zabilježen u sjećanjima svih nas, na ponos obitelji i domovini. 

Neka vas u ovim teškim trenucima tješi vjera u vječni život. S vama u mislima i molitvama, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved."

"Poštovani članovi Generalskog zbora, s tugom sam primio vijest o smrti generala zbora Pavla Miljavca, dragovoljca Domovinskog rata i vašeg počasnog predsjednika. Njegov ratni i životni put te profesionalni angažman primjer je kako odano i predano služiti domovini.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i svoje osobno izražavam sućut, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved."

Jandroković: Generalu Miljavcu dugujemo trajnu zahvalnost

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je, u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime, izraze duboke sućuti obitelji u povodu smrti generala Pavla Miljavca te naglasio da njemu i braniteljima svi duguju trajnu zahvalnost za teško izborenu slobodu. Podsjetio je na dojmljiv popis dužnosti koje je general zbora Pavao Miljavac obnašao.

"Nakon iznimno važne uloge u Domovinskom ratu, bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, ministar obrane te saborski zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskoga sabora. Činjenica da je bio dugogodišnji predsjednik Hrvatskog generalskoga zbora te njegov počasni predsjednik svjedoči o dubokom uvažavanju koje je uživao kod kolega ratnih zapovjednika. Nastavljajući promicati dignitet i vrijednosti Domovinskog rata i u poraću, nije štedio napora na afirmaciji prava svih svojih suboraca", istaknuo je Jandroković.

"U vremenu kada je, kao rijetko kad u ovom stoljeću, razvidno da se teško izborenu slobodu ne smije uzimati zdravo za gotovo, odlazak generala Miljavca podsjeća nas i na trajnu zahvalnost koju dugujemo njemu i svim hrvatskim braniteljima", napisao je Jandroković u sućuti obitelji te naglasio da im na ponos i čast može biti njegova uloga u stvaranju hrvatske države i hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!