12:51 / 08.02.2020.

Autor: HRT

Prepirke oko zagrebačkog GUP-a

-

-

Foto: - / -

Amandmani kojima se zelene površine prenamjenjuju u nešto drugo, a nisu prošli javnu raspravu - neće imati podršku HDZ-a, izjavio je Andrija Mikulić.
Zagrebački HDZ danas je održao sjednicu šireg Predsjedništva o zagrebačkom GUP-u. Trebali su odlučiti kako će glasati o ukupno 86 amandmana podnesenih na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a.

- Tomašević: Otimačina resursa za iduću kampanju
- Zbog mnogo amandmana na GUP analiza do ponedjeljka
- Amandmanima se poduzetnicima daje 530.000 m2 javne površine

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić izjavio je nakon sjednice da HDZ, kao stranka, ima niz stručnjaka iz područja prostornog uređenja te naglasio kako svi oni amandmani kojima se zelene površine prenamjenjuju u nešto drugo, a nisu prošli javnu raspravu - neće imati podršku HDZ-a.Mikulić je pojasnio kako se za amandmane potencijalno može glasovati u nastavku Gradske skupštine nakon rasprave, a oni koji budu izglasani s GUP-om idu u nadležno ministarstvo na provjeru. Nakon toga se glasuje o izmjenama i dopunama. "Mi smo, kao koalicijski partneri jedan od filtra, rekli da neke stvari iz tih i tih razloga ne možemo podržati. Svi oni koji kažu kako nemamo svoj stav varaju se", rekao je.

Podsjetimo, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak HDZ je podnio 15 amandmana, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti podnijela  je 65 amandmana, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić šest. Amandmani su uvršteni na dnevni red, a sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavlja se u ponedjeljak, 10. veljače.

Dva dana uoči nastavka zagrebačke skupštine gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će povući sve amandmane na Generalni urbanistički plan. Podsjetimo, na sjednici Gradske skupštine HDZ je podnio 15, a Bandićeva stranka rada i solidarnosti čak 71 amandman.

- Ja ću predložiti da se svi amandmani povuku, to nije bila moja želja, to je bila želja HDZ-a. Nije trebalo uopće ići s amandmanima, trebalo je usvojiti GUP u koji je ispoštivana procedura, a onda pritisnuti resorno ministarstvo, koje kasni 3 godine, nije donijelo pravilnik. Ni prijašnja ministrica nije donijela pravilnik, a trebala ga je donijeti 2014. godine, rekao je Bandić.

Ranije jutros, prvi čovjek grada svoju je istinu o GUP-u iznio i u podužem novinskom oglasu. Oporba uzvraća - kriva su oba koalicijska partnera.

- Umjesto da grad Zagreb bude primjer u Republici Hrvatskoj kako treba uređena biti jedna jedinica lokane samouprave, kako treba biti uređen jedan europski grad, europska metropola djelovati, mi smo postali zbog gradonačelnika Bandića i Plenkovića primjer kako ne treba raditi, rekao je predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras. 

- Nikad se u povijesti prostornog planiranja u Hrvatskoj, a ja bih volio vidjeti takav primjer u svijetu, nije dogodilo da prostorni plan se mijenja 4,5 godine da bi sam izrađivač prostornog plana došao sa 70 amandmana, rekao je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević.

U Klubu nezavisnih zastupnika zalažu se za izradu novog GUP-a.

Rasplet priče o amandmanima, koji su odnose u koaliciji učinili još napetijima, očekuje se na sjednici zagrebačke Skupštine u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!