16:12 / 26.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Preporod: Štrajk počinje u srijedu od 11:55 do 12:55 sati

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je da će štrajk početi u srijedu, 28. studenog od 11:55 do 12:55 sati i nastaviti se svake srijede dok Vlada ne utvrdi pravičnu cijenu rada zaposlenika u školama.
Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić najavio je da će štrajk u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima djeluju podružnice toga sindikata početi u srijedu, 28. studenog od 11:55 do 12:55 sati i nastaviti se svake srijede dok Vlada ne utvrdi pravičnu cijenu rada zaposlenika u školama, koji traže povećanje osnovice plaća od 18,9 posto.

Dva su razloga štrajku, prvo radi zaštite i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa članova Preporoda, a drugo, zbog nejednakog tretmana sindikata u postupku mirenja, rekao je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

Vlada je napravila presedan jer je u postupku mirenja različito pristupila sindikatima - predstavnicima Preporoda u mirenju je predočena ponuda o povećanju od tri posto kao konačna, što je neprihvatljivo i mirenje je proglašeno neuspjelim, a mirenje s osam sindikata javnih službi je produženo, rekao je i dodao da ta mogućnost nije pružena Preporodu. Ministar Marko Pavić je lagao kada je rekao da je ponuda Vlade bila konačna, kazao je Stipić i objasnio da je ponuda bila konačna za Preporod, a u daljem mirenju s drugim sindikatima možda ponudi povećanje osnovice od četiri, četiri i pol ili pet posto.

"Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i sa više od devet tisuća članova ulazi u jednosatni štrajk. Za vrijeme trajanja štrajka ćemo biti u zbornici  i održati sindikalni sastanak," rekao je Stipić. On očekuje da će i kolege iz osam sindikata javnih službi štrajkati jer ne vjeruje da će se u nastavku njihova mirenja u utorak dogoditi obrat i Vlada prihvatiti njihov zahtjev da se osnovice plaća poveća za 5,8 posto u idućoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!